Openbaar Ministerie


* >Uitspraak Ahold

Drie voormalige Ahold bestuurders opnieuw veroordeeld

28 januari 2009 - Ressortsparket Amsterdam

Amsterdam, 28 januari 2009

De voormalige Ahold bestuurders Cees van der H., Michiel M. en Jan A. zijn in hoger beroep opnieuw veroordeeld. Het hof Amsterdam veroordeelde de heer van der H. tot het betalen van een boete ter hoogte van EUR 30.000, de heer M. tot een boete van EUR 100.000, 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar en een werkstraf van 240 uur en de heer A. tot een boete van 50.000 en 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar.
De heer Ture F. is door het hof op alle punten vrijgesproken.

Het OM had, evenals in eerste aanleg, onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tegen de ex-bestuurders geëist. Betrokkenen hebben door hun handelen grote financiële schade toegebracht aan het Ahold concern en haar investeerders. Het Nederlandse bedrijfsleven in het algemeen heeft hierdoor ernstige imagoschade opgelopen. "Ondernemingsbesturen, jaarrekeningen en accountantsverklaringen zijn door het handelen van verdachten van hun glans ontdaan", stelde advocaat-generaal Peter Greve tijdens zijn requisitoir.

Op basis van het dossier was het OM van mening dat het hof ten aanzien van alle verdachten tot een ruimere bewezenverklaring had kunnen komen. Het hof heeft echter ten aanzien van de
consolidatiemogelijkheden binnen het Nederlands jaarrekeningrecht een ander standpunt ingenomen dan het OM.
Bovendien achtte het hof niet bewezen dat de heer van der H. al voor september 2003 op de hoogte was van het bestaan van de valse control letters, waarmee Ahold overheersende zeggenschap bij werkmaatschappijen wilde aantonen.
Het OM is tevreden met de nadruk die het hof legt op het belang van integer ondernemingsbestuur. De komende weken zal het OM het arrest nader bestuderen om te bezien of zij in de uitspraak kan berusten.

Bestanden


* pbahold-uitspraak.doc (203 Kb) | doc-icoon Word-bestand