Wéér trekking uit niet verkochte loten

28/01/2009 18:00

Morand Juridische Bijstand

Staatsloterij opnieuw in de fout

De bewering van de Staatsloterij dat de Oudejaarsloterij 2008 uit 5 miljoen lotnummers is getrokken, is aantoonbaar onjuist. Naar eigen zeggen van de Staatsloterij waren er 800.000 loten niet verkocht vanwege een computerfout en waren er 5 miljoen loten in de trekkingmachine. Mr. Ferdy Roet, directeur van Loterijverlies.nl, heeft tijdens zijn aanwezigheid bij die trekking persoonlijk geconstateerd dat er 5,8 miljoen lotnummers in de trekkingmachine waren opgenomen. De Staatsloterij gaat dus opnieuw in de fout.

Tijdens een pauze in de uitzending van de Oudejaarsloterij heeft mr. Ferdy Roet met eigen ogen waargenomen dat er 5,8 miljoen loten in de trekkingmachine zaten. Bij navraag aan de voorzitter van de trekkingcommissie verklaarde deze dat de afwijking van 800.000 loten ten opzichte van het maximaal aantal van 5 miljoen beschikbare loten, veroorzaakt wordt omdat de loten via meerdere distributiekanalen worden verkocht. Maar met het eigen persbericht van de Staatsloterij, blijkt dit niet de waarheid te zijn. De 800.000 niet beschikbare loten zaten wel degelijk in de trekkingmachine. Volgens kansberekening is daardoor 16% van de prijzen met een serienummer niet uitgeloofd.

Roet hekelt so wie so de gang van zaken tijdens de trekking. "Tijdens de trekking heeft de notaris niet één keer op de trekkingmachine gekeken," stelde hij vast. Voorts constateerde hij dat de jackpot en de hoofdprijs weliswaar door de notaris zijn gecontroleerd, maar vanaf een laptop, en niet vanaf de gecertificeerde trekkingmachine. Het verzenden van gegevens van de trekkingmachine naar de laptop was dus niet gewaarborgd. "Er zijn dus geen garanties dat de lotnummers in de trekkingmachine overeenkomen met die in de laptop," concludeert hij bitter. Ook de 10 extra prijzen die de Staatsloterij heeft getrokken, met een waarde van 12,5 miljoen euro, werden niet gecontroleerd.

Loterijverlies.nl heeft al een proces tegen de Staatsloterij lopen. Dat betreft onder meer het trekken over niet-verkochte loten. In april vorig jaar heeft de Reclame Code Commissie de uitspraak gedaan dat het hier gaat om misleidende reclame, verboden in Nederland. Bij Loterijverlies.nl hebben zich inmiddels al meer dan 20.000 mensen aangemeld.





http://www.loterijverlies.nl