Staatssecretaris Timmermans en burgemeester Cohen lanceren NY400

Vandaag hebben burgemeester Bloomberg van New York en burgemeester Cohen van Amsterdam samen met staatssecretaris Timmermans in New York het startschot gegeven voor NY400, de viering van 400 jaar vriendschappelijke banden met Amerika.

De viering biedt de unieke gelegenheid om aandacht te besteden aan het verleden, heden en toekomst van onze betrekkingen en om onze gedeelde waarden, namelijk vrijheid, verdraagzaamheid en gelijke kansen te benadrukken.

Ter gelegenheid van de viering biedt Nederland de stad New York een paviljoen aan, ontworpen door de vooraanstaande Nederlandse architect Ben van Berkel. Het zal een permanente plaats krijgen in de Battery, de voormalige haven van Nieuw Amsterdam. Het New Amsterdam Paviljoen en Plein worden een prachtige uiting van moderne Nederlandse architectuur op een druk bezochte plek in New York.

'Het paviljoen geeft uiting aan de onverbrekelijke band tussen Nederland en New York,' aldus staatssecretaris Timmermans.

Bloomberg zei in zijn toespraak dat 'de spirit of tolerance misschien wel de

belangrijkste erfenis is die is overgebleven uit de Nederlandse tijd. Deze periode is zo belangrijk voor de New Yorkse identiteit dat wij er zeer aan hechten om deze de erkenning te geven die het verdient'

Amsterdam is er trots op aan de wieg te hebben gestaan van een unieke stad als New York. Daarmee is volgens Cohen 'de grondslag gelegd voor de universele kenmerken van elke moderne samenleving. Nu zijn we onlosmakelijk verbonden door kennis, innovatie, toerisme en onze creatieve en maritieme industrie'.

Gedurende het komende jaar zullen er meer dan 100 verschillende activiteiten worden georganiseerd zowel in New York als in Nederland. Begin april, precies 400 jaar nadat Henry Hudson Amsterdam verliet, beginnen de festiviteiten in Nederland met 'New York Nights', een week vol met debat, cultuur, dans en design.

De aankomst van de Halve Maen in Amerika in september 1609, wordt herdacht met een feestelijke NY400 week in New York van 8 t/m 13 september. Deze week zal gevuld zijn met verrassende activiteiten die verleden, heden en toekomst met elkaar verbinden.

Het programmaoverzicht staat op de vandaag gelanceerde website www.NY400.nl

Noot voor redacties (