Partij van de Arbeid

'Vrijheid bij kiezen naam'

28-01-2009 06:02

Ouders van Marokkaanse afkomst moeten de vrijheid krijgen om elke naam voor kun kind te kiezen. Het is onacceptabel dat de Marokkaanse overheid kinderen van Marokkaanse Nederlanders alleen registreert als ze een 'Arabische' naam dragen. PvdA-kamerlid Jeroen Dijsselbloem: De Marokkaanse overheid moet Marokkaanse Nederlanders niet belemmeren.'

Deze week stuurt de Marokkaanse regering in Rabat alle ambassades en consulaten in het buitenland een nieuwe lijst met verboden namen. Berbernamen worden helemaal verboden. Verreweg het grootste gedeelte van de Marokkanen in Nederland is Berber. De Marokkaanse ambassade in Nederland registreert kinderen van Marokkaanse Nederlanders alleen als zij een 'Arabische' naam dragen. Zonder registratie kunnen de kinderen in de problemen komen als zij naar Marokko reizen of als zij een erfenis van een Marokkaans familielid krijgen.

'De combinatie van verplicht staatsburgerschap en een dwingende namenlijst ontneemt Marokkaanse Nederlanders alle vrijheid op dit punt. Daar blijf ik me tegen verzetten', aldus PvdA-woordvoerder Dijsselbloem.

Dijsselbloem heeft hierover samen met CDA-collega Madeleine van Toorenburg kamervragen gesteld, waarin ze het kabinet opnieuw vragen maatregelen te bekijken die de Marokkaanse overheid ertoe bewegen dat ouders van Marokkaanse afkomst de vrijheid krijgen om elke naam voor kun kind te kiezen.

De vragen:

* Heeft u kennis genomen van het voornemen van de Marokkaanse regering om alle ambassades en consulten in het buitenland een lijst met verboden namen toe te zenden?

* Wat betekent dit voornemen voor de keuzevrijheid van Marokkaanse Nederlanders?

* Wat is op dit moment de situatie in de Nederlandse gemeenten en op Marokkaanse consulaten in Nederland omtrent de namenlijsten? Wordt er gehandeld zoals u toezegde in antwoord op eerdere Kamervragen?


* Welke maatregelen kunt u treffen om de keuzevrijheid van ouders in Nederland te waarborgen?

* Wat is de uitkomst geweest van de gesprekken tussen onze minister van Buitenlandse Zaken en de Marokkaanse overheid over de Marokkaanse inmenging in Nederland, in het bijzonder de namenlijsten? Wanneer kan de Kamer een verslag van dit overleg verwachten?