Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Gezamenlijk persbericht van provincie en gemeente Utrecht en De Stichtse Rijnlanden

Minister Cramer in Utrecht over plannen Rijnenburg

28 januari 2009 - Maandag 26 januari bracht minister Cramer van Ruimte en Milieu een bezoek aan Utrecht, als onderdeel van haar klimaatneutrale toer door Nederland. Gemeente, provincie en hoogheemraadschap ontvingen haar in het Informatiecentrum Leidsche Rijn. De minister liet zich informeren over de voortgang en de wijze van samenwerking om te komen tot een klimaatbestendige en duurzame ontwikkeling van Rijnenburg. Zowel gedeputeerde de Jong, als wethouder Bosch, als dijkgraaf Poelmann spraken haar toe over de kansen van Rijnenburg.

Daarop volgde een discussie waaraan ook enkele vertegenwoordigers van marktpartijen en groenpartijen deelnamen. De minister toonde zich geïnspireerd door de Utrechtse aanpak: "Klimaatbestendigheid en duurzaamheid is de goede richting. De uitdaging is straks hoe dit daadwerkelijk te organiseren. Inspirerend wat hier allemaal al wordt opgepakt. Rijnenburg kan een voorbeeld zijn voor de ontwikkeling elders, in andere projecten, het laat zien dat met elkaar meer mogelijk is". Vervolgens maakte de minister een bustoer langs enkele energieprojecten waaronder een energieneutraal huis in Leidsche Rijn en een fietspad met duurzame verlichting tussen de Bilt en Soest.

De komende tijd gaat het participatietraject voor Rijnenburg verder, met verschillende betrokkenen. In de huidige polder Rijnenburg komen mensen te wonen in het landschap. Naast woningen komen er nieuwe mogelijkheden voor werken en recreëren. Er worden creatieve en innovatieve oplossingen bedacht op het gebied van ruimte- en materiaalgebruik, waterhuishouding, energie, wegen, verkeer en gezondheid.