--===============0446993842== GroenLinks

Vendrik: beloning voor bouw tweede kerncentrale ontoelaatbaar

26 januari 2009

Ontoelaatbaar, dat vindt Kamerlid Kees Vendrik van de bonus die elektriciteitsmaatschappij RWE de gemeenten en provincies beloofd als ze in Borssele een tweede kerncentrale toelaten. RWE probeert op deze manier de gemeenten en provincies onder druk te zetten om maar in te stemmen met een nieuwe kerncentrale, terwijl er genoeg motieven zijn om dat juist niet te willen. Ook de boeteclausule, mocht de verkoop niet doorgaan, vindt Vendrik op zijn zachtst gezegd onwenselijk. Vendrik vraagt zich ook af of het wel wenselijk is dat Borsele straks in private handen komt. Hij stelde er vragen over aan de minister van Economische zaken.

Vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de Minister van Economische Zaken over een beloofde bonus aan de aandeelhouders van Essent bij toestemming bouw tweede kerncentrale Borssele (ingezonden 28 januari)


1. Bent u bekend met het afgesloten principe contract tussen Essent en RWE?


2. Bent u bekend met het feit dat de huidige aandeelhouders een premie krijgen als er in Borssele een tweede Kerncentrale mag worden gebouwd?


3. Wat is uw oordeel dat de vergunning voor de bouw van een nieuwe Kerncentrale onderdeel is van het contract?


4. Wat is de ratio achter het financieel belonen van lokale en provinciale overheden voor de vergunningverlening van de bouw van een nieuwe kerncentrale? Hoeveel invloed hebben de huidige aandeelhouders direct of indirect op deze vergunningverlening?


5. Welk aandeel heeft Gazprom in RWE? Ziet u hierin enig strategisch gevaar met betrekking tot bijvoorbeeld leveringszekerheid?


6. Klopt het dat in het geval minder dan 80% van de aandeelhouders tot verkoop aan RWE wil overgaan Essent een fors boetebeding (breakfee) aan RWE moet betalen. Zo ja, om welk bedrag gaat het? En wat is uw oordeel over dit onderdeel van het voorlopig contract?


7. Is het correct dat in het huidige statuut van EPZ (o.m. Borssele) de eis bevat dat EPZs aandelen door publiekrechtelijke lichamen worden gehouden en dat Delta degene is die bepaalt of het statuut op dit onderdeel wordt aangepast naar de wensen van RWE/Essent?


8. Wat vindt u van het onderdeel van de koopovereenkomst waarin staat de RWE het recht heeft om met Delta te praten over aanpassing van de statuten op dit punt?


9. Vindt u aanpassing op dit onderdeel wenselijk? Heeft u mogelijkheden om een aanpassing op dit onderdeel tegen te gaan?

Zie www.tegenstroom.nl voor details over het (voorgenomen) contract tussen aandeelhouders, Essent en RWE