Arcadis NV

Amersfoort, 28 januari 2009

Multifunctionele dijk ultieme winnaar landelijke finale Artcadia

Met een multifunctionele dijk is afgelopen weekend middelbare school Visser 't Hooft uit Leiden de ultieme winnaar geworden van de landelijke scholierenwedstrijd Artcadia. Na een maanden durende wedstrijd presenteerden twaalf groepen van acht scholen hun kijk op de toekomst op de TU in Eindhoven. Innovatieve en creatieve ideeën variërend van stedenbouwkundige plannen tot milieuvriendelijke transportsystemen, werden door leerlingen van klas 2 van HAVO en VWO gepresenteerd. Uiteindelijk bleek de Wall of Water van Visser 't Hooft door de jury als meest in het oog springend.

De Wall of Water is een dijk die naast beschermening tegen het water, eveneens een meervoudige energiecentrale is. Met geïntegreerde technieken als windenergie naast de dijk, getijde-energie en osmose-energie in de dijk en zonne-energie op de dijk, gaf de groep van Visser 't Hooft volgens de jury een relevante kijk op de toekomst. "Waterveiligheid is een van de belangrijke thema's van de toekomst", zegt juryvoorzitter en oud-directeur van ARCADIS Douwe Kras. "Maar Visser `t Hooft combineerde dit thema met een ander zeer relevant vraagstuk: energie. En wat me ook goed deed was dat de groep een mooie mix was van jongens én meisjes die een perfecte combinatie neerzetten van technisch inzicht en creativiteit."

Met deze presentatie sleepte Visser 't Hooft de hoofdprijs in de wacht: een reis naar een van de meest in het oog springende projecten van ARCADIS: de grote waterkeringen in New Orleans in de VS. Naast Visser 't Hooft (thema: Water) waren de andere themawinnaars: De Amersfoortse Berg uit Amersfoort (thema: Wonen & Werken), RSG de Borgen uit Leek (thema: Milieu & Ruimte) en Lyceum Schöndeln uit Roermond (thema: Mobiliteit).

Artcadia is een landelijk techniek- en kunstproject voor leerlingen van havo/vwo 2. Het is opgezet door ARCADIS, in nauwe samenwerking met Holland Art Gallery en beeldend kunstenaar Jean-Paul Marsman. Het project wil jongeren laten zien en ervaren hoe boeiend de wereld van techniek kan zijn en dat techniek een even vanzelfsprekend als verbazingwekkend deel uit maakt van onze samenleving. Middelbare scholieren uit het hele land zijn uitgedaagd om werkstukken te maken waarin ze hun visie op onze toekomstige samenleving weergeven. Problemen op het gebied van wonen & werken, water, ruimte & milieu en mobiliteit, die met creatieve technische oplossingen worden aangepakt.

ARCADIS is een internationale onderneming die advies, ontwerp-, ingenieurs- en managementdiensten levert op de gebieden infrastructuur, milieu en gebouwen. We werken aan de verbetering van mobiliteit, duurzaamheid en de kwaliteit van leven, door balans aan te brengen tussen de gebouwde en natuurlijke leefomgeving. ARCADIS ontwikkelt, ontwerpt, implementeert, onderhoudt en exploiteert projecten voor bedrijven en overheden. Met ruim 14.000 medewerkers en meer dan EUR 1,7 miljard aan omzet, heeft de onderneming een uitgebreid internationaal netwerk dat steunt op sterke lokale marktposities.