Gemeente Barendrecht

Duidelijke afspraken met jeugd Middeldijkerplein

BARENDRECHT (woensdag 28 januari 2009) ­ Medewerkers van de gemeente Barendrecht, de politie en het jongerenwerk van de Stichting Alle-r-hande spraken afgelopen maandagavond 26 januari met overlastgevende jongeren van het Middeldijkerplein en hun ouders. Onderwerp van het gesprek was het gedrag van de groep jongeren. Dit leidde medio januari tot ontzegging voor onbepaalde tijd van de toegang tot jongerencentrum The Wave en gebouw Waterpoort. In het gesprek is dit toegangsverbod nogmaals bevestigd. Daarnaast zijn met het Openbaar Ministerie sluitende afspraken gemaakt om de (leden van) deze groep scherp te blijven volgen. Bij de geringste overtreding wordt hard opgetreden, geverbaliseerd of aangehouden.

De jongeren van de zogenaamde Middeldijkerpleingroep hebben zich misdragen. Ze bedreigden jongerenwerkers en leefden zich uit op de inventaris van jongerencentrum The Wave. Na de incidenten hebben gemeente, politie en jongerenwerk maatregelen genomen om de veiligheid van bewoners en bezoekers van Waterpoort te waarborgen. Met de jongeren en hun ouders is afgesproken dat de jongeren voorlopig gebruik gaan maken van het basketbalveld aan de Swarttouwhaven. Ook hier geldt de afspraak dat op geen enkele manier overlast mag worden veroorzaakt. De bovengenoemde maatregelen gelden ook op deze locatie. Om onregelmatigheden te voorkomen brengen een aantal ouders, jongerenwerkers van de Stichting Alle-r-hande en de heer J. Huigen (Sleutelwerkplaats) regelmatig een bezoek aan de jeugd op het basketbalveld. De toegang tot The Wave en Waterpoort wordt pas weer toegestaan als het gedrag van de jongeren aantoonbaar verbetert.

Samenwerking
De gemeente Barendrecht geeft de jeugd de ruimte om hun plek in de samenleving te vinden. Dit gaat veelal goed, maar in sommige gevallen is er reden tot zorg. Problemen met jongeren leiden vaak tot overlast, intimidatie of vernieling. De gemeente wil probleemgedrag van jongeren tegengaan. Daarom werkt de gemeente actief samen met de politie en het jongerenwerk. De gezamenlijke partners vinden de opvoeding van jongeren echter in eerste instantie een zaak van de ouders. Daarom zoeken zij samen met de jongeren en hun ouders naar oplossingen en perspectieven.


Noot voor redacties