Ingezonden persbericht


Den Haag, 28 januari 2009

PvdA wil op scholen vaccinaties tegen baarmoederhalskanker

Dit jaar krijgen alle meiden boven de twaalf jaar drie vaccinaties tegen het virus dat verantwoordelijk is voor baarmoederhalskanker. Deze drie prikken worden gegeven in een periode van een half jaar, want alleen dan is een goed e bescherming gegarandeerd. De Haagse PvdA gemeenteraadsfractie wil dat deze vaccinaties op school gegeven gaan worden, zodat zeker is dat de prikken gegeven worden en dat er zo weinig mogelijk schooluitval is.

PvdA raadslid Saskia Mulder benadrukt dat in Den Haag alleen al om duizenden meiden gaat. "Als al deze meiden weg moeten van school voor een prik, dan is er enorme school uitval. En dat moet dan drie keer gebeuren binnen een half jaar. De uitvoering is daarom erg belangrijk!" PvdA raadslid Hedwig Vos tevens huisarts voegt hieraan toe:"Er moeten zoveel mogelijk meisjes bereikt worden. Bovendien moeten alle drie de vaccinaties toegediend worden, anders zijner geen garanties dat het echt aanslaat.."

Alle vaccinaties weer op school
Aangezien in Den Haag al 13% niet verschijnt voor een herhalingsprik tegen BMR (Bof ,mazelen en rode hond) en de DTP (Difterie,Tetanus en Polio) is er een grote kans dat bij deze vaccinatie nog meer uitval zal zijn. Vooral omdat deze drie keer gegeven moet worden. De PvdA raadsleden hadden al eerder aan het college gevraagd om alle vaccinaties weer op scholen te gaan doen, zodat meer kinderen ingeënt worden. Het antwoord was echter negatief omdat het in tegenstelling tot vroeger niet mogelijk was ivm met regelgeving omtrent hygiëne en met name de logistiek. PvdA raadslid Vos was verbaasd over deze reactie:"Juist in deze tijd kun je vaccinatiemateriaal goed vervoeren, bovendien hebben de meeste scholen een spreekkamer of dokterkamer waar inentingen gegeven kunnen worden."

Seksuele voorlichting
Tenslotte wil PvdA raadslid Saskia Mulder ook aandacht tijdens de vaccinatieperiode voor seksuele voorlichting op school. "De meiden moeten vooral niet het idee hebben dat zij door deze vaccinatie goed beschermd zijn tegen alle vormen van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Een goede voorlichting is daarom noodzakelijk, vooral omdat in Den haag het aantal SOA gevallen toeneemt!"