Ingezonden persbericht


Stadsherstel Amsterdam N.V.


- Persbericht -

28 januari 2009

Het Italië van de schilder Martin Monnickendam

Expositie van kleurige Italiaanse pastels in de Amstelkerk

Ook Stadsherstel Amsterdam doet mee aan het Monnickendamjaar

waaraan een groot aantal belangrijke culturele instellingen deelneemt

Martin Monnickendam (1874-1943) maakte van 1929 tot en met 1938 diverse reizen naar zijn geliefde Italië. Zijn tochten legde hij vast in levendige, kleurige pastels. In de maand februari van 2009 worden 75 van de fraaiste pastels getoond in een smaakvolle tentoonstelling in de Amstelkerk. De expositie is een feest voor het oog!

Stadsherstel Amsterdam stelt de Amstelkerk ter beschikking aan de Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam om deze unieke kunstwerken voor het eerst sinds vele decennia aan het publiek te tonen. De bezoekers kunnen tijdens kantooruren gratis naar binnen.

Open Dag voor de Vrienden van Stadsherstel

Op zondag 8 februari van 14.00-17.00 uur is er een speciale open middag voor de Vrienden van Stadsherstel. In de bijlage vindt u het programma van dit culturele evenement. De pers is van harte welkom.

Monnickendamjaar

2009 is uitgeroepen tot het Monnickendamjaar. Behalve Stadsherstel Amsterdam N.V. zullen toonaangevende culturele instellingen als het Rijksmuseum, het Stadsarchief Amsterdam, het Amsterdams Historisch Museum, het Joods Historisch Museum, Artis en Museum Schokland aandacht aan de schilder besteden. Bovendien wordt een omvangrijk deel van de collectie van de Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam aan de musea geschonken en zullen diverse publicaties verschijnen.

Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam

Het werk van Monnickendam raakte na de oorlog in de vergetelheid en dreigde verloren te gaan. In 1973 kwam het onder beheer van de Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam. Met grote voortvarendheid werden het werk en het archief van de schilder van de ondergang gered.

Martin Monnickendam

De schilder Martin Monnickendam kreeg zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Hij woonde en werkte in Amsterdam. De tijdens zijn leven zo gevierde kunstenaar koos als onderwerpen vaak Amsterdamse taferelen en stadsgezichten. Zijn vele reizen - onder andere naar Italië, Duitsland en Frankrijk - legde hij eveneens in beeld vast. Hij was bovendien een veel gevraagde illustrator voor dag- en weekbladen. Opvallend in zijn werk is het voor die tijd felle kleurgebruik. Monnickendam ontving talloze onderscheidingen uit binnen- en buitenland en had over de hele wereld tentoonstellingen. Zijn naam werd in één adem genoemd met succesvolle tijdgenoten als Jan Sluijters en Kees Maks. Monnickendam liet een omvangrijk en indrukwekkend oeuvre na.

Stadsherstel Amsterdam N.V.

Stadsherstel Amsterdam N.V. verwerft, restaureert, onderhoudt en beheert voor het stadsbeeld karakteristieke panden, zonder winstoogmerk. Stadsherstel werd opgericht in 1956 toen de gemeente rigoureuze sloopplannen had met de binnenstad. Zij heeft in haar ruim 50-jarige bestaan zo'n 450 verkrotte panden gerestaureerd en tot bijzonder gewilde woonhuizen gemaakt. Hiermee heeft zij in belangrijke mate bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van de Amsterdamse binnenstad. De laatste jaren - zeker na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds, eind 1999 - ligt de nadruk niet meer speciaal op woonhuizen. Ook andere soorten monumentale panden komen in aanmerking om door Stadsherstel verworven te worden zoals kerken, scheepswerven, molens en gemalen.

Expositie

Het Italië van Martin Monnickendam

4 t/m 27 februari 2009

maandag-vrijdag

9.00-17.00 uur

toegang gratis

Amstelkerk

Amstelveld 10

(ingang Reguliersgrachtzijde)

Amsterdam