European Union



IP/09/131

Brussel, 28 januari 2009

Een betere regelgeving - een Europees succesverhaal

Uit de vandaag door de Europese Commissie voorgelegde strategische evaluatie van betere regelgeving in de Europese Unie blijkt dat een betere regelgeving een fundamenteel onderdeel vormt van Europa's respons op de economische en financiële crisis en dat burgers en bedrijven - en vooral kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) - al profiteren van vereenvoudigde maatregelen en besparingen van administratieve kosten. In het kader van een radicale vereenvoudigingsoperatie zijn tot dusver voostellen gedaan om ongeveer 1300 besluiten - samen goed voor ongeveer 10% van het acquis of 7800 bladzijden van het Publicatieblad - te schrappen. De voorgestelde of geplande verlagingen van de administratieve lasten leveren meer dan 30 miljard euro besparingen op. Alleen al dankzij het btw-voorstel van vandaag kan 18 miljard euro worden bespaard. De voortrekkersrol van de Commissie bij het verlagen van de administratieve lasten heeft de meeste lidstaten geïnspireerd en 21 landen hebben al ambitieuze nationale programma's ontwikkeld ter verlaging van de administratieve lasten. Ten slotte zal de Commissie de kwaliteit van alle nieuwe wetgeving blijven verbeteren dankzij betere effectbeoordelingen. De Commissie zal in dit verband de subsidiariteitstoetsing versterken, de raadpleging van stakeholders verbeteren en de effecten op bijvoorbeeld kmo's, administratieve lasten, grondrechten, consumenten en regio's grondiger beoordelen.

Volgens José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, "vormt de door de Commissie voorgestelde verlaging van de administratieve lasten een essentieel onderdeel van het initiatief de Europese economie te herstellen. De tijden veranderen. Regelgeving moet dynamisch en niet statisch zijn en aan nieuwe omstandigheden en behoeften worden aangepast. Door de raadpleging van stakeholders te verbeteren, de effectbeoordelingen te verfijnen en de administratieve lasten te verlagen kunnen we de Europese regelgeving steeds doeltreffender en gebruikersvriendelijker maken. De Commissie doet wat ze beloofd heeft. Ik hoop dat ook de lidstaten en het Europees Parlement dat de komende maanden zullen doen zodat onze inspanningen niet aan slagkracht zullen verliezen".

Volgens vice-voorzitter Günter Verheugen "is de strategie voor een betere regelgeving - vier jaar nadat de aanzet ertoe werd gegeven - een succes. We hebben al indrukwekkende resultaten behaald en we willen nog veel verder gaan vóór het einde van het jaar. Een betere regelgeving waarbij we waar nodig regels formuleren maar de lasten voor bedrijven en burgers tot het noodzakelijke minimum beperken, moet een essentieel onderdeel blijven van onze respons op de huidige economische moeilijkheden."

De radicale vereenvoudiging van het Gemeenschapsrecht is in 2008 voortgezet

Door de wetgeving te vereenvoudigen en te codificeren heeft deze Commissie maatregelen genomen die - na volledige instemming van de Raad en het Parlement - het communautair acquis met bijna 10% zullen reduceren (ongeveer 1300 wetgevingsbesluiten en 7800 bladzijden van het Publicatieblad). Er is echter nog ruimte voor meer vereenvoudiging en de Commissie zal in 2009 33 nieuwe initiatieven nemen. Na een doorlichting van het Gemeenschapsrecht zouden nog eens 81 acties in toekomstige vereenvoudigingsactiviteiten kunnen worden geïntegreerd. De volgende Commissie zou de vereenvoudigingsoperatie bijgevolg moeten kunnen voltooien.

Voor nadere informatie, zie MEMO/09/31

De administratieve lasten worden in hoog tempo verlaagd

Sinds de Europese Commissie heeft voorgesteld de administratieve lasten voor bedrijven in de EU met 25% in 2012 te verlagen en ook de lidstaten bij dit initiatief heeft betrokken, is het aantal lidstaten dat soortgelijke nationale streefcijfers heeft vastgesteld aanzienlijk gestegen van 7 (2006) tot 14 (2007) en 21 (2008).

In 2007 en 2008 heeft de Commissie 21 Fast Track Actions (FTA) voorgesteld die naar schatting meer dan 2,3 miljard euro besparingen voor bedrijven in de EU zullen opleveren. Bovendien werd de basis gelegd voor voorstellen van de Commissie om de kosten op grote schaal te verminderen. Vandaag heeft de Commissie een voorstel voor een ambitieuze herziening van de btw-richtlijn goedgekeurd om de obstakels voor elektronische facturering te verwijderen. Op middellange termijn zouden de kosten jaarlijks met 18 miljard euro kunnen worden verlaagd. Inzake vennootschapsrecht is de Commissie van plan een voorstel in te dienen om de lidstaten toe te laten micro-ondernemingen van de werkingssfeer van de jaarrekeningenrichtlijnen van de EU uit te sluiten. Dit zou 7 miljard euro extra besparingen kunnen opleveren. Het beginsel "think small first" wordt op al deze richtlijnen toegepast om het systeem op de behoeften van kmo's toe te snijden.