Ingezonden persbericht

Aon's Political Risk Map: economische crisis leidt tot politieke instabiliteit

Verhoogd risico in IJsland, Griekenland en Oost-Europese landen

Rotterdam, 28 januari 2009 - De politieke gevolgen van de mondiale kredietcrisis beginnen in 2009 voelbaar te worden. Dit blijkt uit de vandaag uitgekomen, 16e Political Risk Map, die jaarlijks wordt opgesteld door verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon Risk Services. Ten opzichte van vorig jaar is van achttien landen het risico toegenomen, waardonder Griekenland, IJsland en een aantal Oost-Europese landen. In dertien landen is het veiliger geworden voor bedrijven, aldus Aon.

"De kaart van dit jaar laat zien hoe de impact van de kredietcrisis zich van een economisch probleem tot een politiek probleem aan het ontwikkelen is," zegt Marc van Nuland, directielid Aon Risk Services. "Nu er sprake is van een wereldwijde economische teruggang, hebben overheden minder middelen om andere problemen aan te pakken als ze ontstaan. Dit kan tot politieke instabiliteit leiden, wat weer gevolgen heeft voor het internationale bedrijfsleven." Als voorbeeld noemt Van Nuland verschillende Oost-Europese landen, IJsland en Griekenland. "Hier is sprake van een toename van het valutatransfer risico en van het risico op wanbetaling door overheden. Bovendien is er sprake van een toename van wijdverbreide demonstraties en rellen."

Opkomst van landen met 'zeer hoog risico'
In het afgelopen jaar is de situatie in een aantal landen met een hoog risico zich blijven verslechteren, tot het punt waarop Aon oordeelde dat de kloof tussen deze zeven landen (Afghanistan, Congo, Iran, Irak, Noord-Korea, Somalië en Zimbabwe) en andere hoog-risicolanden de vorming van een Zeer Hoog Risico-categorie rechtvaardigde. "Het risiconiveau in deze landen bleef zich maar verslechteren. Er is een punt bereikt waarop het niet altijd meer mogelijk is voor dekking van confiscatierisico's te zorgen, hoewel we dit voor sommige cliënten in enkele van deze gebieden wel wisten te bewerkstelligen," zegt Van Nuland.

Als gevolg van de wereldwijde toename van het risiconiveau, kenmerkte het afgelopen jaar zich door een significante verschuiving van landen van de Laag-Risicocategorie naar de Middelmatig-Laagcategorie. Hieronder vallen Griekenland, IJsland en zes Oost-Europese landen (Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Slowakije en Slovenië). Vier 'Hoog-risico' landen (Malawi, Moldavië, Syrië en Turkmenistan) zagen hun risicostatus daarentegen verbeteren naar Middelmatig-Hoog.

Grondstofprijzen
Onderdeel van de kaart van dit jaar is de 'Commodity Crunch Exposure Matrix', een overzicht dat de risicopositie van landen ten aanzien van de grondstoffenschaarste weergeeft. Hierin valt af te lezen welke landen in 2009 kwetsbaar zijn voor politieke instabiliteit als de grondstoffenprijzen blijven dalen.

De volatiliteit in de mondiale grondstoffenprijzen in de jaren zeventig en begin jaren tachtig droeg volgens Crick Dudok van Heel, senior consultant bij Aon Trade Credit, bij tot de politieke en economische instabiliteit in een aantal landen. "Landen die recentelijk nog profijt hebben gehad van zeer hoge grondstoffenprijzen, hebben nu te lijden van een prijsdaling. Een land als Suriname, dat sterk afhankelijk is van de export van haar grondstoffen, is daardoor kwetsbaar."

De grondstoffen die zijn meegenomen in de analyse, zijn onder andere olie, metalen en mineralen. Ondanks de sterke prijsdalingen, verwacht Aon dat nationalistische overwegingen met betrekking tot de grondstoffenproductie de boventoon blijven voeren in 2009.

Indekken
"Voor veel bedrijven en veel sectoren is de toekomst onzeker. Wat het uiteindelijke effect zal zijn van sommige van deze problemen, zoals de grondstoffenschaarste, is onduidelijk," zegt Van Nuland. "We hebben gedurende het afgelopen jaar een significante toename gezien van navragen van bedrijven die zich willen indekken tegen politieke risico's. Een analyse van die risico's is nu zeker op zijn plaats."

Hoger risicoprofiel ten aanzien van 2008:
Afghanistan, Congo, Estland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Iran, Irak, Letland, Litouwen, Maleisië, Mauritanië, Noord-Korea, Slowakije, Slovenië, Somalië, Thailand en Zimbabwe.

Lager risicoprofiel ten aanzien van 2008:
Algerije, Benin, Kameroen, Colombia, Koeweit, Lesotho, Libië, Malawi, Moldavië, Marokko, Syrië, Tunesië en Turkmenistan.

Over de Political Risk Map
De Political Risk Map biedt ondernemingen een analytisch instrument om verschillende landen op risicoprofiel te beoordelen en te bepalen hoe deze van invloed kunnen zijn op hun duurzame groei, continuïteit en winstgevendheid. Aon heeft de politieke risico's van 209 landen en gebieden gerangschikt, waarbij het risico is gemeten op inwisselbaarheid van valuta's en valutatransfers; stakingen en rellen; oorlog; terrorisme; wanbetaling door overheden; politieke inmenging; onderbreking van de leveringsketen of supply chain; en wet- en regelgevingsrisico's. Het risico in elk land is gerangschikt in de gradaties Laag, Middelmatig-Laag, Middelmatig, Middelmatig-Hoog, Hoog of Zeer Hoog.

De resultaten van de analyse staan weergegeven op de Political Risk Map van 2009, die is opgesteld door Aon Risk Services in samenwerking met Oxford Analytica, een internationaal adviesbureau. Oxford Analytica maakt voor haar analyse gebruik van een wereldwijd netwerk van meer dan 1.000 deskundigen, waaronder hooggeplaatste faculteitsleden aan de universiteit van Oxford en bij belangrijke onderzoeksinstellingen wereldwijd. Hiermee komt het tot een onafhankelijk oordeel over de geopolitieke risico's.

De Political Risk Map wordt jaarlijks gepubliceerd door Aon Risk Services, een onderdeel van Aon Corporation.

Afbeelding

U kunt de Political Risk Map in hoge resolutie downloaden via deze link.

Over Aon
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 12 vestigingen met 1.600 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 36.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE). Meer informatie: www.aon.nl.

Safe Harbour Statement: http://aon.mediaroom.com/index.php?s=67