Ingezonden persbericht


Driebergen, 28 januari 2009

Nieuwe Beleidsvisie RecreatieToervaart Nederland, BRTN 2008 - 2013

De nieuwe Beleidsvisie RecreatieToervaart Nederland (BRTN 2008-2013) is beschikbaar. De Stichting Recreatietoervaart Nederland (SRN) heeft in overleg met de provincies, in de nu vastgestelde BRTN 2008-2013, het basistoervaartnet geactualiseerd. Met het oplossen van 130 knelpunten genoemd in deze visie is het basistoervaartnet in 2013 knelpuntvrij.

De BRTN 2008 - 2013 is een visie op het behoud en de ontwikkeling van het landelijk netwerk van recreatieve vaarwegen en vervangt de BRTN 2000. De BRTN omvat vaarwegen, doorvaartmaten en een overzicht van de fysiek nautische knelpunten per provincie. De vaarwegknelpunten zijn in overleg met de provincies vastgesteld. Het rijk heeft in het kader van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) tot 2013 ruim 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de verbetering van het basistoervaartnet. Provincies, gemeenten en waterschappen dragen ook bij aan het oplossen van knelpunten op het basistoervaartnet.

Vanaf 1995 zijn 250 knelpunten opgelost op het basistoervaartnet. Nico van Lamsweerde, directeur SRN: "Recent zijn de vaarverbindingen Groningen - Veendam Erica - Ter Apel en het Friese Merengebied uitgevoerd. Hierdoor is het gevarieerde vaargebied in het noorden van ons land beter ontsloten. In Fryslân is de Luts vervangen door de elfsteden vaarroute. In Utrecht wordt de Catharijnesingel hersteld. Dat draagt bij aan een veilige scheiding van beroeps- en pleziervaart en de stad Utrecht wordt een aantrekkelijk doel op de drukke vaarroute Gorinchem - Muiden."

SRN adviseert de provincies over de uitvoering van de BRTN. De stichting is in 1995 opgericht door het rijk, de provincies en de watersportorganisaties met het doel de knelpunten op het toervaartnet in Nederland op te lossen. Het gaat in de BRTN niet alleen om het oplossen van fysieke knelpunten maar ook dient er aandacht te zijn voor veiligheid op het water en een duurzaam vaarmilieu. Ook de kwaliteit op en langs de vaarweg verdient de aandacht. De Taskforce Versterking Recreatietoervaart heeft een watersportbijdrage geadviseerd die gericht is op de kwaliteit van vaarwegen.

Noot aan de redactie,