Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Geesteswetenschappen

28 januari 2009

Onderzoek naar drie ontspoorde vredesmissies wijst uit:

'Huidige systeem verantwoordelijkheid vredesmissies voldoet niet'

De impact van een ontspoorde vredesmissie is zó ingrijpend dat ons reguliere systeem van politieke, juridische en militaire verantwoordelijkheid niet afdoende is voor een goede afwikkeling. Dat stelt historicus Christ Klep in zijn proefschrift 'Somalië, Rwanda, Srebrenica. De nasleep van drie ontspoorde vredesmissies'. Klep promoveert op 3 februari aan de Universiteit Utrecht.

Het verantwoordingsproces van het land dat een fout gelopen vredesmissie uitvoerde kan volgens Christ Klep worden verbeterd door een actieve invulling van politieke verantwoordelijkheid (inclusief aftreden), geloofwaardig politiek dualisme (tussen regering en Kamer) en openheid van de militaire organisatie.

Tegen elke prijs?

De Utrechtse promovendus onderzocht drie ontspoorde vredesmissies: Somalië (jonge dieven gedood door Canadese militairen, 1993), Rwanda (tien vermoorde Belgische blauwhelmen, genocide, 1994) en Srebrenica (1995). De ontsporingen riepen basale vragen op. Waren de vredesmilitairen daar om tegen elke prijs de bevolking te respecteren en beschermen? Zo nee, wat was (is) dan 'onze' belofte dat we vreemdelingen in verre landen komen beschermen eigenlijk nog waard?

Loze belofte

In de ogen van de nabestaanden en hun sympathisanten waren Canada, België en Nederland voor hun morele en politieke pretenties teruggeschrokken. De belofte was 'loos' geweest. Omdat geen van de politici, ambtenaren of militairen er iets voor voelde schuld te erkennen, was de nasleep erg moeizaam en langdurig. Na een aantal jaren slaagden de Canadese, Belgische en Nederlandse overheden er uiteindelijk in de affaires uit de politieke en publieke aandacht te trekken. Een werkelijk bevredigende afronding bleef uit.

Promotie

De promotie van Christ Klep is op dinsdag 3 februari 2009, 16.15 uur. Titel proefschrift: 'Somalië, Rwanda, Srebrenica. De nasleep van drie ontspoorde vredesmissies'. Het proefschrift verschijnt bij Uitgeverij Boom (ISBN 978 90 8506 668 2). Promotores: prof.dr. D.A. Hellema, prof.dr. B.G.J. de Graaff.



Universiteit Utrecht