Ingezonden persbericht



* PERSBERICHT * MAASTRICHT UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUMT + * PERSBERICHT *

SUMMUM Magazine januari 2009 verschenen

MAASTRICHT, 28 januari 2009 - SUMMUM Magazine is het blad voor externe relaties en medewerkers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. In de SUMMUM die deze week in de postbus, op de mat of op het bureau is gevallen, onder meer de volgende onderwerpen.

Volgens bestuursvoorzitter Guy Peeters is 2009 een cruciaal jaar voor het Maastricht UMC+. Marktwerking dwingt het ziekenhuis de kwaliteit en veiligheid van de zorg continu te verbeteren. De digitalisering en het integraal risicomanagement gaan daar vanaf 2009 een heel grote rol in spelen: "Maar we zullen ook onverminderde aandacht moeten blijven schenken aan de bejegening van onze patiënten."

Nurse Practitioners

Maastrichts onderzoek onder vijftig huisartsen met 105.000 patiënten in Brabant en Limburg toont aan dat Nurse Practitioners een aantal taken van de huisarts prima kan overnemen. Huisartsen zijn blij met hun komst.

Ooglaserbehandeling

De meeste mensen die kiezen voor een ooglaserbehandeling of implantatie van kunstlenzen blijken zeer tevreden te zijn over de kwaliteit van de behandeling. Dat blijkt uit het proefschrift van promovendus Nayyirih Grace Tahzib. Ook blijkt dat de objectieve gezichtsscherpte hoog blijft, zelfs tien jaar na de ingreep.

Voorkeur arts bepaalt behandeling

Gynaecologen doen hun best de keuzes voor de behandeling van kanker op basis van wetenschappelijke feiten te maken, maar dat lukt zelden helemaal. Onbedoeld worden keuzes ook bepaald door de eigen voorkeuren, vaardigheden en ervaring. "Op zich is dat niet erg", stelt gynaecoloog prof.dr. Kruitwagen in zijn oratie, "zolang artsen zich hier maar bewust van zijn en open staan voor andere inzichten".

Centrum stemmingsstoornissen

Psychiater Frenk Peeters is expert op het gebied van stemmingsstoornissen. Hij ontwikkelde een speciaal behandelprogramma voor patiënten met stemmingsstoornissen. Daarin wordt alleen gebruik gemaakt van behandelmethodes waarvan de werking wetenschappelijk bewezen is. Daarnaast is hij betrokken bij het onderzoek naar nieuwe behandelmethodes.

Congres Reisgeneeskunde

We reizen steeds meer en naar steeds exotischere oorden. Dat doen we niet alleen als we jong zijn en blaken van gezondheid, maar ook als we ouder zijn of om een andere reden minder weerstand hebben. De 'reisgeneeskunde' is in opmars, en op 26 en 27 maart organiseert het Maastricht Infection Center het eerste wetenschappelijk congres dat zich specifiek richt op de problematiek van de reiziger met verminderde afweer.

Oncologiecentrum

Het nieuwe Oncologiecentrum bundelt diverse disciplines. Patiënten kunnen daardoor binnen één bezoek meerdere zorgverleners zien en meerdere behandelingen of onderzoeken ondergaan. Ex-patiënte Heidi Pittie-Klinkers is blij met deze opzet: "Eigenlijk ben ik nooit met een negatief gevoel naar het ziekenhuis gegaan. Dat hier al die mensen voor je klaar staan, geeft heel veel rust."

Onderwijscurriculum

De Faculty of Health, Medicine & Life Sciences stelt haar onderwijscurriculum via een franchiseformule beschikbaar aan een nieuw te bouwen universiteit in Saoedi-Arabië. Het is de eerste keer dat een Nederlands onderwijscurriculum op deze schaal wordt 'verkocht' aan een partner buiten Europa.

Kijk ook op www.summum.mumc.nl / www.azm.nl / www.unimaas.nl


---



Ingezonden persbericht