Ingezonden persbericht


Olst, 28 januari 2009

Persbericht

CDA pleit voor het Jaar van de Tradities

De CDA-Statenfractie wil dat de provincie Overijssel in aansluiting op het jaar van het religieus erfgoed, aandacht besteed aan 2009 als het Jaar van de Tradities. Tradities krijgen vorm in volksgebruiken, streektaal en streekcultuur en worden in het Overijssels coalitieakkoord 2007-2011 tot de culturele basisinfrastructuur gerekend. Het CDA roept Gedeputeerde Staten (GS) dan ook op in een voorstel dat vanavond tijdens de Provinciale Statenvergadering gepresenteerd wordt, om dit jaar op een inspirerende manier inhoud te geven.

Voor veel inwoners van Overijssel zijn tradities een markant onderdeel van hun dagelijks leven. Overijssel kent ook unieke eigen karakteristieke tradities, te denken valt aan traditionele gebruiken rond Pasen en andere religieuze feestdagen; volksdansen en muziek; klederdracht, volkskunst, het spreken van de streektaal en sporten als klootschieten.

Sociale samenhang

Het CDA is van mening dat aandacht geven aan het Jaar van de Tradities een extra impuls oplevert en de vitaliteit en sociale samenhang van tradities zal versterken. Aan GS wordt gevraagd binnen twee maanden met een voorstel en bijpassende begrotingswijziging te komen. Ook wil het CDA dat GS zich beraadt op een structurele plaats voor Culturele Jaarthema's in toekomstige provinciale plannen. Voor meer informatie over Jaar van de Tradities zie ook www.traditie.nl.

Noot voor de redactie,