Gemeente Eersel


Tentoonstelling zwerfafval in gemeentehuis Eersel

Van 28 januari tot 10 februari 2009 is er in het gemeentehuis in Eersel een tentoonstelling te zien over zwerfafval. Daar vindt u bijvoorbeeld informatie over hoelang het duurt voordat een bananenschil is vergaan, hoelang kauwgom op de stoep blijft plakken en hoe lang lege blikjes in de berm liggen totdat ze vergaan zijn. Er staat ook een computer waarop kinderen het "afvalspel" kunnen spelen. Kortom, een leerzame en interactieve tentoonstelling.

De afgelopen twee jaar hebben de vijf Kempengemeenten (Bladel, Eersel, Bergeijk, Oirschot en Reusel-De Mierden) gezamenlijk opgetrokken in de strijd tegen zwerfafval. In 2006, 2007 en 2008 werd deelgenomen aan de Landelijke Opschoondag. Scholen konden gratis de lespakketten "Zwerfafval mooi niet" en "Zwerf je mee?" bestellen via de gemeente. Op verschillende scholen is voorlichting gegeven over zwerfafval en op plekken waar veel zwerfvuil ligt, is dat afval vaker opgeruimd. Daarnaast zijn artikelen gepubliceerd over onder andere de schade die zwerfafval toebrengt aan het milieu en de kosten van het opruimen.

Ook in 2009 zal weer worden deelgenomen aan de landelijke opschoondag. Daarnaast zijn ook de scholen in de gelegenheid gesteld zich aan te melden voor een voorlichting op school. Bijzonderheid daarbij in 2009 is dat de scholen zich ook kunnen opgeven voor een bezoek van de Opruimshow. Dit is een optreden van de Ronald Mc Donald clown en kindervriend en is geschikt voor alle leeftijdsgroepen van het basisonderwijs. Door grappige trucs houdt hij de kinderen tot op het laatste moment in spanning en betrekt ze actief bij zijn optreden. De show wordt kosteloos aangeboden en is puur gericht op zwerfafval. Inmiddels hebben zich drie scholen in de gemeente aangemeld voor de Opruimshow. Scholen die zich nog op willen geven kunnen daarvoor contact opnemen met dhr. Bart Tholen van de gemeente Eersel via het algemene nummer: 0497-531300.