Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING
Amsterdam, 23 januari 2009

Wake voor slachtoffers hiv/aids Oost-Europa en Centraal Azië

AIDS Foundation East-West (AFEW) organiseert op 28 januari 2009 een wake voor de één miljoen mensen die, door spuitend drugsgebruik, leven met hiv/aids in Oost-Europa en Centraal Azië. Duizend kaarsen worden aangestoken in Amsterdam om aandacht te vragen voor de prangende problematiek van de oprukkende hiv/aids-epidemie in deze regio. Prominente gasten van de internationale donorconferentie op 28 -30 januari over hiv/aids en harm reduction wordt gevraagd een kaars aan te steken, waarmee zij dringend appelleren aan internationale gezagsdragers om verantwoordelijkheid te nemen voor deze tikkende tijdbom.

De cijfers
Met wereldwijd bijna 16 miljoen spuitende drugsgebruikers, die het risico lopen op een hiv-infectie onder andere als gevolg van het gebruik van "vuile" naalden, is preventie van hiv/aids een absolute noodzaak. Alleen al in Oost-Europa en Centraal Azië zijn er 3 miljoen spuitende drugsgebruikers, waarvan 1 miljoen is geïnfecteerd met hiv/aids. De regio ziet zich geconfronteerd met één van de snelst groeiende hiv/aidsepidemieën ter wereld. Deze wordt vooral veroorzaakt door de hoge mate van (experimenteel) spuitend drugsgebruik onder jongeren.

Duizend kaarsen
Aanleiding voor de wake is de internationale donorconferentie over hiv/aids en harm reduction die plaatsvindt van 28 tot en met 30 januari 2009 in Amsterdam. Hier worden hoog geplaatste internationale gasten verwacht, afkomstig uit de hele wereld. Voorafgaand aan het galadiner van de donorconferentie op woensdag 28 januari in het Barbizon Palace Hotel, worden vanaf 17:00 uur duizend kaarsen aangestoken voor deze één miljoen slachtoffers van hiv/aids in Oost Europa en Centraal Azië. Elke kaars staat voor duizend mensen die leven met hiv/aids. De gasten van het galadiner zijn gevraagd om ook een kaars te komen aansteken op de Prins Hendrikkade, tegenover het hotel.

Aids Ambassadeur
AFEW staat niet alleen in deze oproep. De Nederlandse Aids Ambassadeur Paul Bekkers zal vanaf 19.00 uur de galadinergasten bij de ingang van het hotel begroeten en uitnodigen om voordat zij het hotel betreden, een kaars aan te steken. Nederland kent een speciale gezant voor de aidsproblematiek, die vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgevaardigd wordt naar nationale en internationale bijeenkomsten over dit specifieke onderwerp.

Draagvlak
De kaarsen staan voor de slachtoffers, maar ook voor het draagvlak dat met deze actie beoogd wordt. Door middel van (inter)nationale dialoog hoopt AFEW bij te dragen aan de oplossingen voor de toekomst. Daarom organiseert AFEW aan de vooravond van de conferentie ook een eigen debat, waaraan nationale en internationale NGO's, GO's en nationale en internationale politici zullen deelnemen. Het doel van zowel het debat als de wake is om internationale spelers te overtuigen dat actie echt noodzakelijk is om het tij te keren en gerichte oplossingen te bieden aan de miljoenen mensen die nu in onzekerheid verkeren over hun gezondheid en toekomst.

AFEW
AIDS Foundation East-West, een Nederlandse niet-gouvernementele, humanitaire, public health-organisatie, werkt in Oost-Europa en Centraal Azië aan het verminderen van de impact van hiv/aids onder kwetsbare bevolkingsgroepen zoals drugsgebruikers, gevangenen en sekswerkers. Meer informatie over de hiv/aids epidemie in Oost-Europa en Centraal Azië en het werk van AFEW vindt u op www.afew.org.

U kunt uw komst naar de wake per e-mail melden aan afew@vanoortenvanoort.nl of telefonisch aan Liselotte Zoetmulder, 070 ­ 369 17 00. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mediacoördinator Erica Wortel, 06 ­ 148 39 432.

U ontvangt separaat nog een persuitnodiging voor het debat dat AFEW organiseert op dinsdag 27 januari 2009 om 20.00 uur in De Balie in Amsterdam.

Met vriendelijke groet,

Joost van der Meer
Algemeen Directeur
AIDS Foundation East-West