Erasmus MC



---

Gratis hepatitis B testen voor Chinezen in Rotterdam -...

Vanaf 28 januari kunnen Chinezen in Rotterdam-Rijnmond zich gratis laten testen op hepatitis B. De gratis testen zijn onderdeel van een campagne om de Chinese bevolking in Rotterdam-Rijnmond te informeren over hepatitis B.

Tijden de campagne wordt informatie verstrekt over de gevolgen en oorzaken van hepatitis B, hoe een besmetting is te voorkomen en hoe de ziekte kan worden behandeld. Het testen van Chinezen op hepatitis B is een belangrijk onderdeel, omdat alleen via een bloedtest kan worden vastgesteld of iemand hepatitis B heeft. Ook mensen zonder klachten kunnen namelijk hepatitis B hebben. In Rotterdam-Rijnmond wonen naar schatting 10.000 à 15.000 Chinezen, waarvan mogelijk 8 tot 10 procent drager is van dit zeer besmettelijke virus.

Wereldwijd groeiend gezondheidsprobleem
Hepatitis B is wereldwijd een groot gezondheidsprobleem: er zijn meer dan 2 miljard mensen in aanraking geweest met het hepatitis B virus, waarvan 350 miljoen mensen chronisch drager zijn geworden. Elk jaar sterven ongeveer 1 miljoen mensen aan de gevolgen van chronische hepatitis B. Vroegtijdige opsporing en behandeling kan dit aantal stergevallen met 80% verminderen.

In Zuidoost Azië is ongeveer 8 tot 10 procent van de bevolking drager van het hepatitis B virus. In China zijn maar liefst 170 miljoen mensen besmet. De kans dat Chinese Nederlanders een chronische hepatitis B infectie hebben is daarom groot, bijvoorbeeld door een besmetting in hun jeugd of tijdens een familiebezoek of vakantie in China.

De campagne "Zeg nee! Tegen Hepatitis B"
De campagne gaat officieel van start op 28 januari 2009, met de viering van het Chinees Nieuwjaar. In de campagneperiode wordt voorlichting gegeven over hepatitis B in diverse bijeenkomsten van bijvoorbeeld Chinese verenigingen. De GGD biedt gratis bloedtesten aan op diverse locaties en de GGD Gezondheidslijn is beschikbaar voor vragen (alleen Nederlands gesproken). Ook worden in wijken waar veel Chinezen wonen folders uitgedeeld en poster opgehangen. Ten slotte is er ook een speciale website: www.zegneetegenhepatitisb.nl. De campagneperiode eindigt op vrijdag 1 mei 2009, maar tot het einde van dit jaar blijft het voor Chinezen mogelijk om zich bij de GGD gratis te laten testen op het hepatitis B virus.

Deze campagne is een initiatief van GGD Rotterdam-Rijnmond, Erasmus MC, Nationaal Hepatitis Centrum (NHC), de Chinese belangenvereniging Stichting Wah Fook Wui en de deelgemeente Feijenoord.

Meer informatie
Kijk op www.zegneetegenhepatitisb.nl voor meer achtergrondinformatie over de campagne en de ziekte Hepatitis B, de campagnefolder, de campagneposter en de campagnekalender.

U kunt voor meer informatie of het maken van een afspraak voor een gratis test en/of vaccinatie bellen met de Gezondheidslijn van de GGD Rotterdam-Rijnmond: (010) 433 99 66

Publicatiedatum: 27 januari 2009

---