Gemeente Oirschot

Minimaal 100 banen dankzij uitvoering reconstructie

In het Reconstructieplan van Kempenland is veel aandacht voor het economisch vitaal houden van het landelijk gebied

De afgelopen jaren zijn in dat kader verschillende projecten uitgevoerd met een economisch karakter. Deze projecten leveren in totaal meer dan 100 banen op in het gebied, zo blijkt uit een enquête van Streekhuis Kempenland in Hilvarenbeek. Reconstructie heeft zich ontwikkeld tot de economische motor van het buitengebied.

Van de 480 revitaliseringsprojecten in Kempenland kunnen er ruim 250 toegeschreven worden aan de themas landbouw, recreatie & toerisme en wonen, werken en leefbaarheid. Van deze 250 projecten hebben 42 projecten (zie bijlage) direct effect op de werkgelegenheid. Op dit moment zijn er ook nog eens 15 projecten in voorbereiding rondom het creëren van nieuwe werkgelegenheid op het platteland.

In totaal levert de reconstructie in Kempenland minimaal 100 nieuwe vaste arbeidsplaatsen op. Het werk voor het uitvoeren van de overige ruim 400 projecten (onder andere voor natuurontwikkeling, waterkwaliteit en recreatie) komt daar nog bij. Reconstructie is dus niet alleen goed voor landbouw en natuur, maar ook voor de lokale economie.

Voorbeelden van succesvolle (economische) reconstructieprojecten zijn: Boerderijcamping Gerrithoeve (Hilvarenbeek), Natuurboerderij De Walhoeve (Goirle), Mortelenboeren (Oirschot), Landal Duc de Brabant (Baarschot), Kanoboerderij De Reusel (Moergestel), Groepsaccommodatie De Nieuwe Erf (Diessen), Ecologische boerderij de Buitenman (Lage Mierde) en Landgoed Biestheuvel (Hoogeloon).

Het Brabants platteland; er gebeurt meer dan je ziet De voorbeeldprojecten maken onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In Kempenland werken zij samen in het Streekhuis Kempenland, gevestigd in Hilvarenbeek.

Wilt u meer weten over de reconstructie in Kempenland, neem dan contact op met Joep van de Ven van Streekhuis Kempenland: 013 505 8209. Meer informatie is te vinden op internet: www.streekhuis.nl of op de site van de provincie Noord-Brabant: www.brabant.nl