Ingezonden persbericht


2009/JM_07
Buitenpost, 28 januari 2009

Duurzame LED-verlichting voor fietspad Achtkarspelen

Het fietspad Monnikeweg tussen Gerkesklooster en Buitenpost krijgt LED-verlichting op zonne-energie. In het midden van het wegdek komen waterdichte grondspots met een zonnepaneel, accu en LED-lampen. De gemeente Achtkarspelen kiest daarmee voor een duurzame oplossing die bovendien veilig en goedkoop is.

De vereniging Plaatselijk Belang van Gerkesklooster-Stroobos heeft de gemeente Achtkarspelen om openbare verlichting gevraagd voor het fietspad Monnikeweg. Standaard plaatst de gemeente lichtmasten. Voor de Monnikeweg heeft de gemeente gezocht naar een duurzame en milieuvriendelijke oplossing. Die is gevonden in de LED-grondspots op zonne-energie.

De duurzame LED-verlichting levert naast het milieuvoordeel ook een kostenbesparing op. De plaatsing van Lichtmasten langs de Monnikeweg zou ¤ 20.000 kosten, omdat er ookk een elektriciteitskabel aangelegd moet worden. De LED-verlichting kost de gemeente iets meer dan de helft, ¤ 10.500.

Het besluit voor de aanleg van LED-verlichting is genomen op basis van advies van de gemeentelijke projectgroep Duurzaamheid. De projectgroep Duurzaamheid adviseert de gemeente over (beleids)vraagstukken op het gebied van duurzame ontwikkeling. Eén van de prioriteiten is de aandacht voor LED-verlichting.

----------



Ingezonden persbericht