Philips

Persbericht

28 januari 2009

PHILIPS LEIDT EUROPEES 'SONODRUGS'-PROJECT VOOR ONTWIKKELING VAN BEELDGELEIDE TECHNOLOGIEëN VOOR LOKALE GENEESMIDDELTOEDIENING

Project van ¤ 15,9 miljoen streeft naar verbeetering van behandelresultaten en minimalisatie van bijwerkingen van behandelingen voor kanker en hart- en vaatziekten

Eindhoven - Philips gaat leiding geven aan een belangrijk nieuw Europees project voor de ontwikkeling van technologieën voor de lokale afgifte van geneesmiddelen waarvan verwacht wordt dat ze een belangrijke rol kunnen spelen in de behandeling van kanker en hart- en vaatziekten. Het SonoDrugs-project richt zich op de verbetering van die therapeutische behandelmethoden waarbij medicatie wordt ingezet. Het consortium hoopt bovendien dat met lokale afgifte van geneesmiddelen de bijwerkingen van de gebruikte medicatie tot een minimum beperkt kunnen worden.

Het doel is om geneesmiddelen in nanocapsules via de bloedbaan van de patiënt naar de te behandelen locatie te brengen en vervolgens op locatie met gerichte ultrasone pulsen vrij te maken. Het project, waarbij in totaal vijftien industriële partners, universitaire medische centra en academische instellingen uit de gehele Europese Unie (EU) betrokken zijn, loopt vier jaar en beschikt over een budget van ¤ 15,9 miljoen, waarvan ¤ 10,10,9 miljoen door de EU wordt bijgedragen in het kader van het 7e Framework-programma.

Het SonoDrugs-consortium bestaat uit de industriële partners Philips (Nederland, Duitsland en Finland), Nanobiotix (Frankrijk) en Lipoid (Duitsland), de universitaire medische centra Erasmus MC (Nederland) en Universitätsklinikum Münster (Duitsland) en de academische instellingen Universiteit van Cyprus (Cyprus), Universiteit Gent (België), Universiteit van Helsinki (Finland), University of London (Verenigd Koninkrijk), Universiteit van Tours (Frankrijk), Universiteit Victor Segalen Bordeaux (Frankrijk), Technische Universiteit Eindhoven (Nederland) en de Universiteit van Udine (Italië).

Hart- en vaatziekten en kanker zijn momenteel de twee dodelijkste ziekten van de wereld. Hoewel er krachtige geneesmiddelen voor de behandeling van bepaalde vormen van kanker en hart- en vaatziekten bestaan, worden deze meestal intraveneus of oraal toegediend. Hierdoor kan slechts in beperkte mate invloed worden uitgeoefend op de verspreiding van de geneesmiddelen in het lichaam. De geneesmiddelen circuleren in de bloedsomloop van de patiënt en werken in op allerlei verschillende weefsels en organen, zowel zieke als gezonde. Het SonoDrugs-project beoogt dit probleem aan te pakken door transportmiddelen (nanocapsules) voor geneesmiddelen te ontwikkelen die kunnen worden gevolgd met medische beeldvormingstechnologieën als echografie of magnetische kernspinresonantie (MRI) en door ultrageluid worden geactiveerd om de geneesmiddelen op de juiste locatie af te geven. Men hoopt dat een dergelijke controle over de geneesmiddeltoediening de therapeutische efficiëntie zal vergroten en bijwerkingen tot een minimum zal beperken, en bovendien de mogelijkheid zal bieden de therapie optimaal af te stemmen op de individuele patiënt.

'Nieuwe therapeutische opties als extern geactiveerde, lokale geneesmiddelafgifte op de specifieke te behandelen locatie houden de belofte in dat ze de patiëntenzorg aanzienlijk kunnen verbeteren,' aldus Henk van Houten, senior vicepresident van Philips Research en hoofd van het Healthcare-onderzoeksprogramma van Philips. 'We realiseren ons dat medische beeldvormende technologieën slechts een van de vereisten zijn om deze belofte gestand te doen. Niettemin verschaft de ruime expertise die in het SonoDrugs-project is bijeengebracht, ons een sterke positie om uiteindelijk patiënten en zorgverleners te laten profiteren van de voordelen van beeldgeleide geneesmiddeltoediening.'

Om de doelstelling te bereiken hanteert het SonoDrugs-project een tweeledige aanpak: de eerste is gebaseerd op geleiding met magnetische kernspinresonantie (MRI) en de tweede op geleiding met echografie. Het onderzoek naar MRI-geleide geneesmiddeltoediening zal voornamelijk gericht zijn op mogelijke behandelingen voor kanker. Het SonoDrugs-project beoogt MRI-technieken te ontwikkelen om gelijktijdig de anatomie van de patiënt in beeld te brengen, de aankomst van voor MRI gelabelde deeltjes op de te behandelen locatie te detecteren, het lokale verwarmende effect van de ultrasone pulsen te meten en de door de temperatuur geactiveerde afgifte van geneesmiddelen uit de deeltjes te bewaken.

Voor mogelijke toepassingen bij de behandeling van hart- en vaatziekten zal het project zich richten op het gebruik van echografie als primaire beeldvormingsmodaliteit en als methode om geneesmiddelen vrij te maken uit drukgevoelige microbolletjes. Philips Research loopt voorop bij wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden van geneesmiddeltoediening via microbolletjes door de bestaande technologie aan te passen zodat de bolletjes exacte doses geneesmiddelen precies daar waar ze in het lichaam nodig zijn, kunnen afleveren.

Meer informatie en hoge resolutie fotomateriaal:
http://www.philips.nl/about/news/press/20090128_technologische_achtergrondinfo.page http://www.philips.nl/shared/assets/nl/Newscenter/Microbubbles_Image1.jpg

Of neem contact op met:

Joost Maltha
Philips Nederland Communicatie
Tel: +31 40 27 80125
E-mail: joost.maltha@philips.com