Ingezonden persbericht


28 januari 2009 Persbericht Groenlinks Oud-Zuid

Urgentie geboden bij horecaoverlast in de Noord-Pijp

Er moeten voor het begin van de lente maatregelen genomen worden om horecaoverlast in de Noord-Pijp komende zomer te voorkomen, vindt GroenLinks Oud-Zuid. In maart 2009 begint namelijk het terrassen- en dus zomerseizoen. De overlast is het grootst bij café's met terrassen op het Gerard Douplein en Marie Heinekenplein.

"Eerst zien, dan geloven." Dat is de uitkomst van de bijeenkomst op 27 januari 2009 over horecaoverlast in de Noord-Pijp. In de afgelopen maanden heeft GroenLinks Oud-Zuid bewoners geholpen bij hun strijd tegen horecaoverlast.

Afgelopen zomer waren GroenLinks en bewoners van de Noord-Pijp de overlast zat. GroenLinks kwam in actie voor een leefbare Noord-Pijp. Wij willen geen kopie van het Leidseplein op het Gerard Dou of Marie Heinekenplein: Genoeg is genoeg. Sindsdien is er redelijke vooruitgang geboekt.

GroenLinks heeft in de begroting van het stadsdeel 50.000 euro vrij weten te maken om horecaoverlast effectief te bestrijden. Het stadsdeel zorgt ervoor dat café-eigenaren zich aan de regels houden door middel van handhaving. Dankzij GroenLinks en het wijkcentrum Ceintuur is er een goede, gemotiveerde groep bewoners die zich inspant voor hun woongenot.

Raadslid Arend Hamstra:"De ontwikkelingen zijn positief maar: Eerst zien en dan pas geloven. Er moet hard gewerkt worden aan vertrouwen tussen ondernemers en bewoners. Bewoners zijn te vaak de verliezers. Het stadsdeel is er in eerste instantie voor bewoners!"

GroenLinks wil daarom dat er vier keer per jaar overleg komt tussen bewoners, ondernemers stadsdeel en politie. Ambtenaren moeten 's nachts overlast controleren, want dan is het probleem het grootst. Ook moeten er maatregelen komen om de geluidsoverlast van (vaak rokende) café-bezoekers buiten de café's tegen te gaan. Dit kan onder andere door terrasverwarming te verbieden. Die zorgt ervoor dat mensen langer buiten blijven en meer overlast veroorzaken. Verder moeten café's die overlast veroorzaken een geluidsbegrenzer krijgen en dubbele deuren; een zogenaamde geluidssluis.



Ingezonden persbericht