Gemeente Alkmaar


---


Alkmaar, 28 januari 2009

Versoepeling en verruiming bij bijzondere bijstand

Aanpassingen in de regeling voor bijzondere bijstand leiden ertoe dat het voor sommige groepen nog eenvoudiger wordt om bijzondere bijstand te krijgen. Bepaalde regelingen worden bovendien verruimd en enkele maximumbedragen zijn per
1 januari 2009 verhoogd.

Het college wil met bijzondere bijstand mogelijk maken dat minima noodzakelijke uitgaven kunnen doen die niet uit het reguliere inkomen kunnen worden betaald. Met het verlenen van bijzondere bijstand wordt voorkomen dat minima in ernstige problemen komen of anders niet meer kunnen meedoen aan de Alkmaarse samenleving. Jaarlijks houdt het college het beleid tegen het licht, wat nu heeft geleid tot een aantal wijzigingen. Het streven naar meer klantgerichtheid en klantvriendelijkheid was een van de uitgangspunten. Sommige verbeteringen zijn gebaseerd op signalen van het Platform Sociale Zekerheid.

Bewijsstukken 65-plussers
Een voorbeeld van versoepeling betreft de regeling voor 65-plussers. Zij hoeven bij het aanvragen voor bijzondere bijstand maar één keer per drie jaar informatie en bewijsstukken te leveren. Eerder moest dit jaarlijks. Gebleken is dat vooral bij 65-plussers de financiële situatie niet sterk verandert. Het college beoogt hiermee onnodige bureaucratie terug te dringen, klantvriendelijker te zijn en de efficiency te verbeteren.

Participatiefonds
Het participatiefonds is ingesteld om 65-plussers en chronisch zieke en gehandicapte inwoners een bijdrage te geven in de kosten van het deelnemen van maatschappelijke activiteiten. De bijdrage is bedoeld voor bijvoorbeeld het lidmaatschap van een sportvereniging, van de bibliotheek of voor het volgen van een cursus. De bedragen van het participatiefonds worden aangepast aan de jaarlijkse prijsstijgingen. In 2009 kan een alleenstaande/ éénoudergezin maximaal 103 krijgen, voor een echtpaar/ samenwonenden is dat 144. Bij de balie van het Stadskantoor ligt een aanvraagformulier, dat ook is te verkrijgen via de website www.alkmaar.nl (inwoners->werk en inkomen->bijzondere bijstand).

Eigen bijdrage thuisadministratie
Mensen die niet of onvoldoende in staat zijn de dagelijkse administratie te onderhouden kunnen door welzijnsinstelling De Wering worden geholpen. Op verzoek van het Platform Sociale Zekerheid Alkmaar wordt de eigen bijdrage voortaan vergoed uit de bijzondere bijstand.

Overige aanpassingen
Daarnaast zijn er aanpassingen en verbeteringen voor alleenstaande ouders wiens jongste kind nog thuis woont en 18 jaar is geworden, en een betere regeling rond uitvaartkosten, tandartskosten, woninginrichting, studie- en arbeidskosten en speciaal schoeisel. De maximumbedragen voor alle overige voorzieningen zijn ten minste aangepast aan de inflatie.

Actief armoedebeleid nodig
Wethouder van Veen stelt: "De inzet van dit college is om ervoor te zorgen dat de bestaande voorzieningen gebruikt worden door degenen die dit het hardste nodig hebben. Bijzondere bijstand is een belangrijk instrument om te bevorderen dat mensen met een minimuminkomen kunnen blijven meedoen aan maatschappelijke activiteiten. Daarvoor is ook een actief armoedebeleid noodzakelijk. Ik verwacht dat het college zijn totaalvisie op het armoedebeleid in april kan aanbieden aan de gemeenteraad. Met deze aangepaste beleidsregels zijn we in ieder geval op de goede weg."