Nederlandse Spoorwegen

Utrecht, 28 januari 2009

Reizen met OV-chip bij NS vanaf oktober 2009

Vanmorgen is in een aantal media een onjuist beeld geschetst over de NS-planning rond de invoering van de OV-chipkaart. Er is gesuggereerd dat NS-klanten pas over drie jaar met de OV-chipkaart kunnen gaan reizen. Hieronder de juiste feiten en planning.

OV-chipkaart bij NS
NS heeft gekozen voor een stapsgewijze introductie van de OV-chipkaart. In deze projectaanpak is testen en beproeven met klanten en medewerkers een essentieel onderdeel. Waar nodig neemt NS de tijd voor noodzakelijke verbeteringen. Ook na introductie van nieuwe functionaliteiten zal op basis van medewerker- en klantevaluaties doorontwikkeling plaatsvinden. Kwaliteit is voor NS leidend bij de introductie van de OV-chipkaart/Reizen op Saldo. De introductie is geen `big bang', maar een serie van stappen en evaluatiemomenten. NS zal in dit traject goed luisteren naar haar klant. Het klantoordeel weegt zwaar in dit traject. We betrekken onze klanten nauw bij het testen van de OV- chipkaart.

Planning

- in mei 2009 start het proefbedrijf voor het reizen op saldo op de Flevolijn. NS begint met kleine klantgroepen en breidt dit in de maanden daarna steeds verder uit.
- in oktober 2009 zal het voor iedereen mogelijk zijn om landelijk te reizen met de OV- chipkaart bij NS.

- de reiziger heeft bij NS dan nog de keuze tussen een papieren kaartje of de OV-chipkaart. Afschaffing van het papieren kaartje is mede afhankelijk van klantacceptatie.
- NS geeft prioriteit aan het mogelijk maken van reizen op saldo. Het sluiten van de poortjes op NS stations is een stap die volgt nadat het reizen op saldo bij NS al mogelijk is. In eerste instantie zullen reizigers bij NS op die stations waar in de toekomst poortjes komen, maar nu nog geen poortje staan, gebruik maken van in- en uitcheckpalen. Noot aan de redactie
Voor vragen kunt u contact opnemen met NS persvoorlichting , telefoon 030-2357070 Corporate Communicatie, Persvoorlichting, Postbus 2025 3500 HA Utrecht.

NS Groep N.V., Utrecht Handelsregister Utrecht 30124358





Datum 28 januari 2009



---- --