Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 28 januari 2009

Regie en uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) ligt bij de gemeente

De wetgeving voor de sociale werkvoorziening (SW) is vernieuwd. Het kabinet vindt een herbezinning op de WSW nodig, omdat het ook de arbeidsparticipatie moet omvatten van mensen die niet zelfstandig een reguliere baan kunnen bemachtigen en behouden, maar wel tot regelmatig zinvolle aangepaste arbeid in staat zijn. Gemeente Alkmaar heeft samen met de andere gemeenten van Noord Kennemerland een gezamenlijke visie over haar rol bij de WSW vastgelegd in een document. Enkele aanbevelingen in deze visie zijn: meer regie voor gemeenten op werkgeversbenadering, meer werk vanuit gemeenten naar WNK en gemeenten leveren ook als werkgever extra inspanning voor het creëren van arbeidsplaatsen.

"Het is belangrijk voor elke persoon om passend werk te vinden en te behouden. Werken en meedraaien in de maatschappij geeft je een beter gevoel en dan hoor je er bij, zowel als werkgever als werknemer. Daar willen we ons hard voor maken en nemen graag de regierol en voorbeeldfunctie op ons", aldus Rian van Dam, wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wet Sociale Werkvoorziening
De Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) is er om mensen met verstandelijke, fysieke en/of psychische belemmeringen te laten meedoen op de arbeidsmarkt. De regeling bestaat nu een aantal decennia. SW-bedrijven hebben inmiddels een gevestigde positie op de arbeidsmarkt en bieden landelijk aan zo'n 90 duizend mensen werk. In Alkmaar hebben 441 personen een SW-dienstbetrekking bij het WNK en 119 personen staan op de wachtlijst.

Naar een baan in de sociale werkvoorziening kun je niet solliciteren. Mensen kunnen zich op vrijwillige basis aanmelden en worden door het Centrum Werk en Inkomen (CWI) geïndiceerd. Met een WSW-indicatie kan een persoon op twee manieren ergens werken:
. Begeleid werken

. Werken bij een SW-bedrijf (bijvoorbeeld WNK-bedrijf in Alkmaar)

Het WNK kan ook mensen bij andere werkgevers detacheren. De gemeente wil het WNK stimuleren meer mensen bij gewone werkgevers te laten werken, omdat ze op die manier meer integreren in de samenleving.

Regievoering gemeente
Het versterken van de regie vanuit de gemeente op de uitvoering van de sociale werkvoorziening is één van de centrale doelen in de modernisering en het visiedocument. De gemeente pakt haar rol op door het gezamenlijk belang tussen haar en het WNK bedrijf goed onder de loep te nemen en beter af te stemmen. Zeker in het geval waar de gemeente een zekere mate van medeverantwoordelijkheid draagt voor de bedrijfsvoering en exploitatie van het SW-bedrijf. Zoals in Alkmaar met het WNK, heeft de gemeente er minimaal een financieel belang bij het SW-bedrijf in rustig vaarwater te loodsen. Het SW-bedrijf op haar beurt, heeft aan de gemeente in potentie een belangrijke klant. Het is dus belangrijk het gezamenlijke belang, de inspanning en tijd te onderkennen die nodig is om tot een verandering te komen. Daarnaast zijn er nog twee andere voorwaarden die belangrijk zijn voor de regievoering: meer inzet op beleids- en contractregie en daarmee het versterken van de ambtelijke betrokkenheid. In Alkmaar gebeurt dat bijvoorbeeld door prestatieafspraken te maken met het WNK. Daarnaast wordt er een integrale adviescommissie ingesteld onder voorzitterschap van de Penningmeester van het Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling, ter vervanging van de huidige financiële commissie. Dit einddoel (prestatieafspraken met WNK) moet in het jaar 2013 gestalte hebben gekregen.