Socialistische Partij

Via de Koningslaagte naar Adorp; een doodlopende weg

28-01-2009 * De afgelopen dagen is het conflict rondom de weg van Groningen naar Winsum via Sauwerd en Adorp (N361) alleen maar groter geworden. Het college van de provincie Groningen wil een nieuwe weg van Groningen naar Adorp aanleggen door de koningslaagte. Het college van de stad Groningen is met de SP van mening dat het vernielen van dit prachtige natuurgebied een verschrikkelijk plan is en zij dreigen naar de rechter te stappen.

Sandra Beckerman: "Ze weten niet of en hoe ze de schade aan de natuur die onherroepelijk wordt gedaan kunnen compenseren." Het college van de provincie Groningen blijft echter bij haar standpunt dat dit de juiste weg is. De SP fractie heeft gedeputeerde Staten in een open brief om opheldering gevraagd waarom ze het conflict met de stad laten oplopen terwijl er goedkopere oplossingen zijn die de natuur niet schaden. SP Statenlid Sandra Beckerman: "Het college van gedeputeerde staten wil een weg aanleggen waarvoor ze een tekort hebben van ¤10 miljoen. Ook weten ze niet of en hoe ze de schade aan de natuur die onherroepelijk wordt gedaan kunnen compenseren. Ondanks dat dit tot een nog groter conflict met de stad zal lijden willen ze deze weg er toch doordrammen. Wij vinden dat absurd."

De SP fractie wil dat er een goede oplossing komt voor de leefbaarheid en veiligheid in de dorpen langs de N361. Het aanleggen van een rondweg rond bijvoorbeeld Mensingeweer kan dan ook op steun van de partij rekenen. Ook andere oplossingen die de dorpen langs de N361 ten goede komen, zoals beter OV en middenbermen spreken de partij aan.