Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Vrouwonline onderzoekt Nederlandse kook- en eetgewoontes Rauwe andijvie allerlekkerste stamppot

Hoofddorp, 28 januari 2009 - Welke stamppot is jouw favoriet? Vrouwonline vroeg het haar bezoekers en van de 17.484 reacties stemde maar liefst 83% voor stamppot rauwe andijvie. Met gebakken spekjes uiteraard!

's Winters wordt er nog altijd volop gestampt in de Hollandse keuken. Het liefst eten we dus rauwe andijvie - want dat is zo lekker knapperig - met gebakken spekjes. Op afstand volgt boerenkool. Deze oer-Hollandse maaltijd, meestal geserveerd met een rookworst, haalde de tweede plaats met slechts 5% van de stemmen. Hutspot met een bal gehakt werd nipt derde met 4% van de stemmen.

Meekijken in de keuken
Stamppotten zijn onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse keuken, maar welke kook- en eetgewoontes zijn nog meer typisch Hollands? Vrouwonline en Tefal namen een kijkje in verschillende keukens van ons land en filmden meer dan 40 bijzondere kookverhalen. Op Vrouwonline zijn deze filmpjes te zien.

Aan tafel neemt Nederland de dag door
Om de Nederlandse kook- en eetgewoontes nog beter te leren kennen, heeft Vrouwonline een enquête gehouden onder 1.169 vrouwen. Wat blijkt? Nederland schuift graag op een vaste tijd aan tafel aan. Ruim 57% eet tussen half zes en zes uur de warme maaltijd. Het avondeten is hét moment om samen te zijn en de dag door te nemen met het gezin. Een kleine 12% zit met het bord op schoot voor de televisie.

Gasten zijn altijd welkom
En hoe zit het met onverwachte eters? Die zijn altijd welkom. Van de ondervraagden kookt 48% gewoon wat meer en 30% trekt zelfs alles uit de kast om er een echt feestmaal van te maken. De rolverdeling in de keuken lijkt nog steeds wel een beetje traditioneel. Meestal kookt de vrouw (75%). Man en vrouw doen het om de beurt bij 17% van de ondervraagden en in 8% van de gevallen kookt de man.

Geen trek in nieuwste snufjes
Een kijkje in de keukenkast levert ook boeiende resultaten op. Een goede pannenset is onmisbaar, vindt 54%. Basis kookgerei is belangrijk om iets lekkers op tafel te kunnen zetten. De nieuwste snufjes op kookgebied laten slechts het hart van 8% sneller kloppen. Van de pannen wordt de koekenpan (35%) en de wok (34%) het meest gebruikt. Slechts 3% geeft aan wel eens een grillpan te gebruiken.

Wil je meer weten over de kook- en eetgewoonten van Nederland? Op Vrouwonline's Pan in het Land lees je ook nog hoe leuk we koken vinden, wat we klaarmaken en waar we het liefste eten... http://www.vrouwonline.nl/koken/paninhetland/

Over Vrouwonline
Vrouwonline is al 8 jaar dé vrouwensite van Nederland. De site biedt een breed en gevarieerd aanbod aan content. Naast artikelen over koken, beauty, mode, moederschap, relaties en seks biedt de site ook recepten, een gezellig forum en uitgesproken webloggers. Vrouwonline is echt even tijd voor jezelf en trekt maandelijks gemiddeld 400.000 bezoekers. Over Pan in het Land
De stamppottenwedstrijd en de enquête naar de kook- en eetgewoontes van Nederland doet Vrouwonline in samenwerking met Tefal Pan in het Land. De kookverhalen van Nederlanders staan centraal op http://www.vrouwonline.nl/koken/paninhetland/. Drie keer in de week filmen we iemands favoriete recept én het verhaal erachter. Dat levert grappige en mooie filmpjes op en veel lekkere recepten, die je uiteraard nog eens rustig kunt nalezen. Hier lees je ook de uitslagen van de enquête en de stamppotwedstrijd.

Over Sanoma Uitgevers
Sanoma Uitgevers B.V. is met bijna 85 publiekstijdschriften (inclusief bijbehorende extensies en evenementen) en ruim 200 websites de grootste multimediale uitgever in Nederland. In 2007 haalden Sanoma Uitgevers en haar dochters en deelnemingen - Sanoma Magazines Netherlands - een omzet van 539,8 miljoen euro. In Hoofddorp werken circa 1000 medewerkers op redacties en ondersteunende afdelingen. Bij de dochterondernemingen Sanoma Men's Magazines, Jonge Gezinnen, Mood for Magazines en ilse media werken nog eens ruim 750 medewerkers. Meer informatie over Sanoma Uitgevers: www.sanoma-uitgevers.nl.

Sanoma Uitgevers maakt sinds 2001 deel uit van Sanoma Magazines, de internationale tijdschriftendivisie van het Finse mediaconcern Sanoma. Sanoma Magazines is met meer dan 300 tijdschriften in 13 landen een van de grootste publiekstijdschriftenuitgeverijen in Europa.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met (