Ingezonden persbericht


woensdag 28
januari 2009

Hirsch Ballin neemt rechtspraaksysteem op de schop

Amsterdam, 28 januari 2009 - Minister Ernst Hirsch Ballin (CDA) van Justitie wil de gerechtelijke kaart van Nederland ingrijpend herzien. Dat schrijft Elsevier deze week.

Door bestuurlijke samenvoeging van de huidige negentien rechtbanken moeten elf regionale clusters ontstaan. Zo is het de bedoeling dat de rechtbanken Groningen, Leeuwarden en Assen straks onder onder één bestuur vallen en intensief gaan samenwerken. Almere krijgt een eigen rechtbank. De meeste van de veertig nevenlokaties voor kantonzaken in het land zullen worden gesloten.

Met zijn verregaande plannen wil Hirsch Ballin de kwaliteit van de rechtspraak waarborgen. Die staat onder grote druk. Kleinere rechtbanken hebben onvoldoende deskundigheid in huis om alle rechtsgebieden te bestrijken en zijn kwetsbaar bij ziekte. Binnen de regionale clusters kan worden uitgewisseld met rechters.

Niet alle rechtbanken zullen alle soorten zaken blijven doen. Daarnaast wil de minister enkele grote rechtbanken aanwijzen voor het afdoen van zaken die zeer specialistische kennis vergen. Te denken valt aan cybercrime, milieudelicten en financieel-economische fraude.

Donderdagochtend bespreekt de minister zijn plannen met de Vaste Kamercommissie van Justitie. Nog voor de zomer wil hij een wetsvoorstel indienen dat de herziening regelt. De Raad voor de Rechtspraak - het overkoepelende bestuur van de gerechten - is nog in overleg met de rechtbanken, maar erkent dat er iets moet gebeuren om de kwaliteit van de rechtspraak in de toekomst te kunnen garanderen.

Lees ook het artikel op elsevier.nl