Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht


Persbericht
Utrecht, 28-01-2009

D66: wees duidelijk bij herstructurering Kanaleneiland-Noord Huidig proces is een spagaat

Dat er in Kanaleneiland-Noord veel moet gebeuren om de buurt een prettig leefbaar, veilig woongebied te laten zijn, is duidelijk. Hoe dat moet gebeuren niet.

Enerzijds is er een fors sociaal programma via het Wijkactieplan Kanaleneiland. D66 heeft altijd gevonden dat dit programma te versnipperd was. Veiligheid, een kwalitatief goede openbare ruimte en onderwijs zou de focus moeten zijn. Fractievoorzitter Gerda Oskam: "Onderzoek van de Universiteit Utrecht en van Bureau Labyrinth heeft uitgewezen dat de meeste jongeren in Kanaleneiland het liefst in de eigen wijk naar school gaan, daar voelen ze zich veilig. Maar liefst 70% van de jongeren kiest mede daarom nu voor een VMBO in de eigen wijk. Een deel daarvan heeft CITO-scores die recht zouden geven op HAVO of VWO, maar die is er niet in Kanaleneiland. Historisch gezien is de invloed van onderwijs op emancipatie van een groep en van sociale stijging, maar liefst 80%. Vandaar dat D66 pleitte voor het vestigen van een (dependance van) een HAVO/VWO in Kanaleneiland. Maar dit college heeft anders beslist."

Om van Kanaleneiland-Noord een prettige en veilige buurt te maken zijn er ook fysieke ingrepen nodig. Voor een deel zouden de oudere woningen grootscheeps gerenoveerd moeten worden. Maar het college, samen met woningcorporaties Mitros en Portaal, stelt ook voor om het deel rondom de Van Heuven Goedhartlaan te slopen, het zogenaamde noordkwadrant. D66 meent dat ingrijpende proces van slopen of renoveren anders zou moeten dan nu het geval is. Oskam: "aan de ene kant wil de gemeente en woningcorporaties een open planproces, waarbij met individuele bewoners afspraken gemaakt worden of de woning gerenoveerd zou moeten worden, dan wel gesloopt. In het Gebiedsplan Kanaleneiland-Noord staat dan ook dat het besluit om te slopen of te renoveren nog niet is genomen. Aan de andere kant is het doel van het Gebiedsplan een woonruimteverdeling van 30% huur en 70% koop. Dat is een zéér forse wijziging ten opzichte van de huidige situatie. Verder stelt de PvdA met name dat iedereen zou moeten kunnen terugkeren naar een betaalbare woning in Kanaleneiland. Maar aan de andere kant lijkt dat bijna onmogelijk, gezien het aantal sociale huurwoningen dat terug zou worden gebouwd. Tot slot wordt er nu met veel individuele bewoners gesproken over hun woonwensen, maar uiteindelijk moet een formele draagvlakonderzoek uitsluitsel geven of deze gehonoreerd kunnen worden. Een draagvlakonderzoek moet volgens het afgesproken protocol, waarbij in een flat 60% van de mensen zouden moeten kiezen voor sloop. Al met al levert het Gebiedsplan Kanaleneiland-Noord op dit moment vooral onzekerheid en onduidelijkheid op voor bewoners. Een situatie die helemaal niet gewenst is. Zeker in de straten waar het voornemen is om grootscheeps te slopen, wonen nu veel ouderen van allochtone afkomst die eigenlijk de eerste bewoners waren van Kanaleneiland. De sociale cohesie is er nu groot. De onzekerheid maakt dat bewoners in dit gebied met veel veiligheidsproblemen van een klein aantal hangjongeren, nog angstiger is. Kortom, een ongewenst situatie waar niemand bij gebaat is."

D66 heeft daarom voorgesteld om uit die spagaat te komen door een daadwerkelijk open planproces in te stellen. Oskam: "het kader voor dit open planproces zouden doelstellingen moeten zijn van leefbaarheid, sociale veiligheid, een prettig woonklimaat, schone openbare ruimte, enz. Binnen die kaders zou dan vervolgens gekeken moeten worden of dit behaald kan worden door sloop of door renovatie. Als er een daadwerkelijk open planproces kan komen, is wat ons betreft een draagvlakonderzoek niet nodig en niet gewenst." Tijdens de raadsbehandeling van het Gebiedsplan Kanaleneiland-Noord op 26 februari, zal D66 daartoe een motie indienen.


Noot voor de redactie,