Rechtbank Haarlem


Eerste Haarlemse uitspraak Wet tijdelijk huisverbod

De rechtbank Haarlem heeft op 28 januari 2009 voor het eerst uitspraak gedaan in een zaak over het opleggen van een tijdelijk huisverbod.

Aan verzoeker is door de burgemeester van de gemeente Velsen op grond van de Wet tijdelijk huisverbod een verbod opgelegd, inhoudende dat hij tien dagen zijn woning niet mag betreden. De burgemeester heeft het huisverbod gebaseerd op het standpunt dat er sprake is van feiten en omstandigheden waaruit blijkt dat de aanwezigheid van verzoeker in de woning ernstig en onmiddellijk gevaar oplevert voor de veiligheid van zijn partner waarmee hij samenwoont.

Ter zitting heeft verzoeker eerst bezwaar gemaakt tegen het in het openbaar behandelen van de zaak. De voorzieningenrechter heeft op dit punt overwogen dat op grond van artikel 8:62 Awb het belang van openbaarheid in deze zaak zwaarder weegt dan het belang van de eerbieding van de persoonlijke levenssfeer van verzoeker. De zaak is daarom met open deuren behandeld.

Verzoeker heeft vervolgens aangevoerd dat het huisverbod ten onrechte is opgelegd. De voorzieningenrechter is van echter van oordeel dat niet hoeft te worden getwijfeld aan de inhoud van het proces-verbaal dat aan het opleggen van het huisverbod ten grondslag ligt en dat de gemeente in redelijkheid tot het huisverbod heeft kunnen komen.

LJ Nummer

BH1552

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 3 februari 2009