JLG Real Estate steunt voorstel versoepeling regels verhuur,


JLG Real Estate, de grootste verhuurmakelaar in de regio Amsterdam reageert bijzonder positief op het initiatief van Vereniging Eigen Huis om de regels voor verhuur van woningen van particulieren te versoepelen

AMSTERDAM, 20090128 -- Joost van Lingen, mede directeur bij JLG Real Estate, NVM makelaar in Amsterdam, reageert op het onlangs door VEH geopperde idee om tijdelijke verhuurcontracten mogelijk te maken. Verder stellen zij voor om de hypotheekaftrek voor een woning die nog niet verkocht is bij verhuur door te laten lopen en de huurinkomsten slechts voor 75% te belasten. Volgens VEH zijn deze versoepelende maatregelen nodig om mensen niet onnodig lang gebukt te laten gaan onder de dubbele lasten van hun nog niet verkochte woning.

Volgens van Lingen is het nu de uitgelezen kans om met name de Amsterdamse markt weer open te krijgen. "De particuliere huurmarkt zit al jaren door veel te veel regulering van de overheid volledig op slot. Particuliere eigenaren mogen hun woning eigenlijk pas vrij verhuren als zij boven de puntengrens van 142 punten uitkomen.

Valt een woning onder deze grens dan mag een eigenaar volgens het puntensysteem maximaal ¤ 631,73 per maand vragen. In de praktijk is dit bedrag vaak nog veel lager. Vooral vierkante meters leveren punten op, echter zo weet iedereen zijn in Amsterdam de woningen vaak klein en de huizenprijzen relatief hoog. Kortom het merendeel van de huizen haalt deze grens niet en kunnen dus niet vrij worden verhuurd" Aldus van Lingen.

Volgens hem is het goed dat de markt voor particuliere eigenaren vrijer wordt. "Nu is het zo dat een hoop eigenaren verbijsterd zijn als ze erachter komen dat ze hun vaak voor veel geld en in een vrije markt gekochte woning niet kostendekkend mogen verhuren, dat moet gewoon ophouden!" Volgens van Lingen zijn er naast Expats, ook veel Nederlanders die deze woningen graag zouden huren. "Huiseigenaren durven dat echter vaak niet aan, omdat Nederlanders vaak goed weten hoe het systeem in elkaar zit en dan via de huurcommissie de huur flink verlagen. Tijdelijk verhuren blijkt voor eigenaren in de meeste gevallen ook vaak slecht uit te pakken, je moet aan stringente eisen voldoen wil je als eigenaar de woning tijdelijk kunnen verhuren, hier zijn al veel eigenaren door in de problemen gekomen"

Volgens van Lingen is een soepeler beleid voor particuliere verhuur een stap in de goede richting voor een betere doorstroom in de huizenmarkt, hij zegt: "Met een liberaler huurbeleid voor de particuliere eigenaar sla je twee vliegen in één klap. Je helpt zo een groep huurders aan een huurwoning die vroeger niet voor hen beschikbaar was en je helpt eigenaren de creditcrisis door, door de woning tijdelijk te verhuren, wat mij betreft een win- win met positieve gevolgen voor een markt die nu volledig op slot zit."





Ingezonden persbericht