SITA en gemeente Nuenen positief over inzameling


HELMODN, 20090128 -- Aan het einde van 2008 heeft de wethouder van gemeente Nuenen de Gouden Glasbak award in ontvangst mogen nemen. Dit is de prijs voor de (vijf) gemeenten die in hun stedelijkheidsklasse het best presteren waar het gaat om de gescheiden inzameling van glas. Naast de Gouden Glasbak award hoort een waardecheque van ¤ 2.500.

SITA, de huidige glasinzamelaar in onder andere de gemeente Nuenen is zeer tevreden met de glasinzameling in deze gemeente. Voor 22.500 inwoners en 9.200 huishoudens in Nuenen haalt SITA frequent het glas op. De heer Mahabier, beleidsmedewerker openbare werken van gemeente Nuenen heeft niet direct een verklaring voor de hoge tonnages aan ingezameld glas. "We zouden kunnen denken aan de verhoging van het aantal glasbakken, de vervanging van bovengrondse voor ondergrondse containers of de extra capaciteit dat is neergezet in Nuenen".

Mahabier en SITA zijn het eens dat het van belang is dat een container tijdig geleegd wordt. Mahabier: "Wanneer een glasbak vol zit werkt het demotiverend om te blijven scheiden. Verder bevordert het vervuiling en vandalisme". Naast het tijdig ledigen van de glasbakken is het voor de gemeente Nuenen van belang het de inwoners zo makkelijk mogelijk te maken. "Een glasbak moet niet te ver uit beeld staan", zegt de heer Mahabier. "Bereikbaarheid en zichtbaarheid vormen de stimulans om te scheiden". Volgens Mahabier heeft iemand die bewust het afval scheidt weinig restafval.

Gemeente Nuenen is actief op het gebied van het inzamelen van andere afvalstromen zoals onder andere kunststof en papier. Nuenen vervangt waar nodig bovengrondse containers voor ondergrondse en volgt daarmee de trend van SITA's ondergrondse containers. Het voordeel is dat er meer volume in kwijt kan op een kleiner oppervlak. Bijkomende voordelen zijn een mooier straatbeeld en minder geluidshinder en vrijkomende geuren.

De Gouden Glasbak heeft een plaatsje gekregen in het gemeentehuis van Nuenen en de waardecheque zal een goede bestemming krijgen. De afdeling Voorlichting overweegt hoe de cheque ingezet kan worden om de scheiding van afval verder te stimuleren.





SITA Recycling Services