Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 22 januari 2009

Bekendmaking vijf nominaties VSB Poëzieprijs
op woensdag 28 januari om 20.00 uur in Paradiso te Amsterdam.

Stichting VSB Poëzieprijs heeft het genoegen u uit te nodigen voor de bekendmaking van de vijf nominaties voor de VSB Poëzieprijs 2009, de belangrijkste poëzieprijs in het Nederlandstalige taalgebied. De bekendmaking vindt plaats op woensdag 28 januari om 20.00 uur in Paradiso in Amsterdam, tijdens het Gedichtenbalprogramma van het literaire festival Weerwoord.

De VSB poëzieprijs, een bedrag van E 25.000,- en een kunstwerk van Linda Verkaaik, is bestemd voor een bundel Nederlandstalige poëzie die het afgelopen jaar voor het eerst in druk verscheen. De VSB Poëzieprijs is de belangrijkste poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied. Laureaat vorig jaar was Leonard Nolens, met zijn bundel 'Bres' (Querido). De VSB Poëzieprijs is zestien jaar geleden ingesteld door het VSBfonds op initiatief van De Rode Hoed.

Jury

De jury van de VSB Poëzieprijs 2009 bestaat uit:

. Rob Schouten, voorzitter (dichter, columnist, literair criticus)
. Erwin Jans (dramaturg Toneelhuis Antwerpen)
. Maaike Meijer (literatuurwetenschapper; hoogleraar-directeur Centrum voor Gender en Diversiteit Universiteit Maastricht)
. Daniël Rovers (essayist)

. Anne Vegter (dichter)

De bekendmaking van de laureaat en de uitreiking van de VSB Poëzieprijs vinden plaats op donderdag 9 april in De Rode Hoed te Amsterdam.

Activiteiten rond de prijs

Net als voorgaande jaren organiseren School der Poëzie en De Rode Hoed, vanaf de nominatie tot en met de uitreiking van de VSB Poëzieprijs, een aantal activiteiten in het hele land. Zo is er een poëziewedstrijd voor kinderen en jongeren, zijn er masterclasses, animatiefilms en poëzieclips, het VSB jongerendebat (www.versgedicht.nl), de expositie 'Dichter bij handschrift'.

Het VSBfonds en de VSB Poëzieprijs

Met zijn financiële steun aan de VSB Poëzieprijs onderstreept het VSBfonds zijn belang bij kwalitatief hoogwaardige poëzie. Daarnaast wil het VSBfonds de waardering voor taal en literatuur onder een breed publiek vergroten. Op het gebied van Kunst en Cultuur ondersteunt het VSBfonds projecten die een bijdrage leveren aan nieuw cultureel burgerschap en het creëren van 'maatschappelijk geluk'. (www.vsbfonds.nl).

Weerwoord festival

Van woensdag 28 tot en met zondag 1 februari 2009 organiseren de Leidsepleintheaters het literaire festival Weerwoord (www.weerwoordfestival.nl). Tijdens het gevarieerde Gedichtenbalprogramma, aan de vooravond van Gedichtendag, worden de genomineerde bundels gepresenteerd.