Brandbrief SBVN komt aan in Den Haag


Minister zal schriftelijk reageren

DEN HAAG, 20090128 -- Minister van der Laan zal schriftelijk reageren op de brandbrief van de SBVN kurl.nl?4D32. Dat is vandaag afgesproken in de Tweede Kamer tijdens het overleg over energiebesparing. De SBVN (Stichting Belangenbehartiging Vloerisolatie Nederland) had de kamer er op gewezen dat vloerisolatie ontbreekt in de huidige plannen. Daarmee wordt niet alleen een grote kans op energiebesparing gemist, het is ook nog eens slecht voor de volksgezondheid.

Het achterwege laten van vloerisolatie leidt tot hogere concentraties huisstofmijtallergeen in de vloerbedekking, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie WWI. Dat vergoot het risico op huisstofmijtallergieën zoals astma, eczeem ed. Uit dit onderzoek blijkt ook dat vloerisolatie juist een significante reductie met zich meebrengt. De regering heeft de Tweede Kamer jaren geleden beloofd, dat het Parlement van deze informatie op de hoogte zou worden gesteld, maar WWI heeft dit tot nu toe verzuimd. De Minister moet nu de kamer uitleggen waarom zijn ambtenaren dat hebben nagelaten en waarom ze de onderzoeksresultaten nog steeds niet in het beleid hebben verwerkt.

Een groot deel van de klimaatdoelstelling van dit kabinet moet gehaald worden bij de groep woningen, die zijn gebouwd voor 1983. Van deze woningen heeft 85% al dubbelglas, bijna de helft dak- en spouwisolatie, terwijl nog maar 19% van deze woningen is voorzien van vloerisolatie. Uit een onderzoek van SenterNovem komt een besparingsgetal van 7,8 m³ gas per m² per jaar naar voren, wanneer de vloeren goed geïsoleerd worden. Met een dergelijke besparing is het besparingspotentieel met alleen vloerisolatie nog groter dan dat van de overige isolatievormen (dubbelglas, spouw- en dakisolatie)samen. Dat SenterNovem de plank niet zover misslaat, blijkt uit praktijkonderzoek dat later beschikbaar is gekomen. Voldoende reden dus voor beleidsmakers om wel serieus naar vloerisolatie te kijken.

In de visie van het ministerie WWI is de energiebesparing met vloerisolatie echter zodanig onbetekenend dat je daar in je beleid geen rekening mee hoeft te houden. Dit werd tijdens de vergadering door Minister Cramer van VROM persoonlijk bestreden. Vloerisolatie bespaart volgens haar juist veel energie en, het is even doorbijten, maar je kunt het zelf in twee zaterdagen aanbrengen. Eerder had Minister Van der Laan aangegeven dat hij zich bij veel zaken nog zal laten leiden door de deskundigheid van collega Cramer. Wanneer hij zich ook op dit punt door haar laat leiden, dan komt het toch nog goed met vloerisolatie in Nederland.
Niet dat het nu slecht gaat met de bedrijven die deelnemen in de SBVN. Integendeel, zij behoren tot de weinige bedrijven die de omzet in 2008 nog zagen groeien en nu in 2009 aankijken tegen een toenemende vraag en orderportefeuille. Nu kiezen de mensen echter nog op basis van hun gezonde verstand voor de comfortverbetering en energiebesparing met goede vloerisolatie. Wanneer ze eerst een energielabel laten maken, waaruit naar voren komt dat ze met vloerisolatie vrijwel geen energie besparen, dan zal de animo duidelijk minder worden.

URL naar de brandbrief van de SBVN kurl.nl?4D32