PvdA Amsterdam

Partij van de Arbeid

Discussieavond aanbesteden van welzijn


Datum: Woensdag 28 Januari '09

Tijd: 20.00u - 22.00u

Locatie: Raadszaal Stadsdeel Zuideramstel

Info: Marijn van Ballegooijen

Wat kunnen stadsdelen en de gemeente bereiken met het aanbesteden van welzijn? Wat is er te verliezen? Wanneer is aanbesteden wel of juist niet wenselijk? En welke voorwaarden moet de politiek aan aanbesteden van welzijn stellen voor een goede en verantwoorde toepassing?

De Amsterdamse stadsdelen staan in de komende jaren voor de keuze òf en onder welke randvoorwaarden ze hun welzijnsvoorzieningen moeten aanbesteden. Het aanbesteden van welzijn is op kleinere schaal al gebruikelijk onder stadsdelen en diensten. Maar er is een tendens onder stadsdelen om op steeds grotere schaal welzijn aan te besteden. De invoering van de WMO, die vraagt om een nieuwe organisatie van welzijn en die in Amsterdam is aangegrepen voor een herijking van het welzijnsaanbod, is daartoe een van de aanleidingen.

Over aanbesteden van welzijn lopen de meningen uiteen. Het zou een middel kunnen zijn om stad en stadsdelen meer grip en sturingsmogelijkheden te geven op het welzijnsaanbod, kunnen leiden tot betere kwaliteit en doelmatigheid en tot meer innovatie. Maar de vrees bestaat ook dat aanbesteding en de daar aan verbonden marktwerking ten koste gaat van de arbeidspositie en motivatie van werknemers, van de continuïteit van kennis en persoonlijke contacten met cliënten, en van de menselijke maat van het welzijnswerk. Daarnaast vraagt het aanbestedingsproces zelf veel werk van stadsdelen en inschrijvende organisaties.

De fractie van de Partij van de Arbeid van stadsdeel Zuideramstel nodigt u uit voor een discussieavond over het aanbesteden van welzijn. Met o.a.: Jesse Bos, gemeenteraadslid, PvdA; Jan Hoek, portefeuillehouder welzijn Zeeburg; GroenLinks Gury Douma, directeur Stichting Welzijn Zuideramstel.