Ingezonden persbericht




P E R S B E R I C H T

Concertmeester Amsterdam Sinfonietta breekt lans voor vergeten Leidenaar

Op woensdagavond 28 januari neemt Candida Thompson, concertmeester van Amsterdam Sinfonietta, het op voor een vrijwel vergeten Leidenaar. In haar duorecital met de pianist David Kuyken speelt zij de vioolsonate van Leander Schlegel (1844-1913). Deze in Oegstgeest geboren componist begon zijn loopbaan in Leiden als docent aan de muziekschool. Daarna was hij actief in verschillende Europese steden. Met de toen beroemde violist August Wilhemij maakte hij vele concertreizen. Later stichtte hij een muziekschool in Haarlem en wijdde zich aan het componeren. Zijn opvallend eigenzinnig muziek vond in Nederland weinig weerklank. In Wenen had hij onder prominente musici wel bewonderaars. Na zijn dood is hij decennia lang vergeten geweest. De laatste jaren groeit de waardering voor zijn muziek. De vioolsonate uit 1910 geldt onder kenners als een van Schlegels beste werken. Candida Thompson combineert deze vioolsonate met werken van Beethoven, Schulhoff en Janàcek.

Candida Thompson is concertmeester en artistiek leider van Amsterdam Sinfonietta, dat als ensemble in residence jaarlijks een serie concerten in de Stadsgehoorzaal verzorgt. Met de pianist David Kuyken speelt zij regelmatig kamermuziek

Leiden De Waag, Woensdag 28 januari 2009, 20.15 uur

Candida Thompson (viool), David Kuyken (piano). Vioolsonates van Leander Schlegel, Ludwig van Beethoven, Leos Janàcek en Erwin Schulhoff. Toegangsprijs: ¤ 21,- / CJP: ¤ 17,-. Kaarten kunnunnen telefonisch bij de kassa van de Stadsgehoorzaal worden gereserveerd (071-513 17 04) of via de website: www.stadsgehoorzaalleiden.nl.