Vrije Universiteit Amsterdam

Hippocampus en parahippocampus: anatomie en functie


* Startdatum: 28-01-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Hippocampus en parahippocampus: anatomie en functie


* Plaats: Aula


* Spreker: N.M. van Strien


* Promotor: prof.dr. M.P. Witter


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

De hippocampus en de aangrenzende parahippocampale hersenschors zijn hersengebieden die intensief worden onderzocht, met name voor hun rol bij het geheugen. In het proefschrift van Niels van Strien onderzocht hij hoe het hersengebied dat de hippocampus en parahippocampale hersenschors omvat anatomisch in elkaar zit en welke functies het uitvoert.

Hiervoor maakte hij een literatuuroverzicht van de anatomie van dit gebied in de rat. Het resultaat van zijn studie is onder meer een interactief diagram dat alle verbindingen in het gebied visualiseert. Deze toepassing wordt online beschikbaar gesteld via www.temporal-lobe.com (na publicatie). De anatomie in het gebied verduidelijkt Van Strien door het uitvoeren van een een experiment waarmee wittestofbanen zichtbaar zijn gemaakt. Daarnaast onderzocht hij met behulp van functionele MRI bij mensen wat de de rol is van de hippocampus en parahippocampus bij visuele waarneming en bij het geheugen voor associaties tussen verschillende zintuigen (horen, zien en voelen).

Op basis van de verkregen resultaten doet Van Strien tweealgemene uitspraken over de hippocampus en parahippocampale hersenschors. Als eerste concludeert hij dat de anatomische onderverdelingen van de hippocampus en parahippocampale hersenschors ook functioneel van elkaar onderscheiden kunnen worden. Ook stelt hij vast dat de anatomische onderverdelingen van de hippocampus en parahippocampale hersenschors niet functioneren als modules die in zijn geheel actief worden als ze hun functie vervullen. Een tweede conclusie van Van Strien op basis van een analyse van de literatuur en de huidige experimentele resultaten is dat de hippocampus en parahippocampale hersenschors beiden informatie associëren, maar op verschillende niveaus van abstractie.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam