Provincie Gelderland

Arnhem, 22 januari 2009

WOENSDAG 28 JANUARI 2009, COMMISSIEDAG PROVINCIALE STATEN

De vijf commissies uit Provinciale Staten bespreken op woensdag 28 januari de volgende onderwerpen:

Commissie Ruimtelijke Ordening, Wonen en Milieu (Statenzaal, 9.30 - 12.00 uur)

Belangrijkste agendapunt van deze commissie is de bespreking van de Kaders voor de provinciale ruimtelijke verordening. Vanaf 1 juli 2008 zijn de Staten bevoegd om voor het realiseren van hun ruimtelijk beleid, een verordening op te stellen. In de verordening worden instructies gegeven aan gemeenteraden over de manier waarop gemeenten ruimtelijk relevante onderwerpen van provinciaal belang in bestemmingsplannen moeten verwerken. Provinciale Staten zetten lijnen uit over hoe om te gaan met deze verordening. Vragen als 'wat gaan we regelen' en 'hoe pakken we dit aan (welk soort regels nemen we op)' komen aan de orde.

Meer informatie: Gerrie Buevink, tel: 026 - 359 91 54

Commissie Landelijk Gebied en Water
(Wijsmanzaal, 9.30 - 12.00 uur)

De commissie bespreekt het onderwerp 'Versnelling realisatie Landbouwstructuurverbetering'. Het gaat hierbij om de toepassing van het instrument ruilverkaveling. Het college van Gedeputeerde Staten heeft de commissie ter kennisneming een notitie gezonden waarin de voortgang van het Provinciaal MeerjarenProgramma (PMJP) wordt beschreven. Hieruit blijkt dat de structuurverbetering van de landbouw achterblijft. Met extra inzet van ruilverkaveling (en geld) is dit te versnellen.

Meer informatie: Gerrie Buevink, tel: 026 - 359 91 54

Commissie Mobiliteit en Economische Zaken (Statenzaal, 14.00 - 16.30 uur)

Naast onderwerpen als Quick Scan Goederenvervoer, Ontbrekende schakel N316/Montferland (met als inspreker wethouder Wissink), de rapportage van de Commissie van Onderzoek over de concessieverlening Openbaar Vervoer, is vooral de bespreking van de 'Herziening van de Gelderse Wegenverordening' van belang. GS heeft daarvoor een voorstel geschreven met als uitgangspunten deregulering, transparantie, omlaag brengen van bestuurslasten en afstemming met andere regelgevingen.

Meer informatie: secretaris Willie Peters, tel: 026 - 359 85 40

Commissie Jeugd, Gezin, Zorg, Welzijn en Cultuur (Wijsmanzaal, 14.00 - 16.30 uur)

Op de agenda van de commissie staan voor deze dag vooral door diverse fracties gevraagde onderwerpen als 'Schakel bureau Jeugdzorg Gelderland en Centrum voor Jeugd en Gezin' en de 'Voortgangsrapportage maatschappelijke opvang'. Ter informatie en bespreking staat ook het onderwerp 'beleidskaders Jeugd, Sociaal en Cultuur 2009-2012' op de agenda. Bij dit laatste punt gaat het vooral om welke aspecten van dit terrein zullen worden 'gemonitord'. De commissie bekijkt of de door GS voorgestelde aspecten overeenkomen met de door hen gemaakte opmerkingen tijdens een eerdere behandeling.

Meer informatie: plv. secretaris Gerri Buevink, tel: 026 - 359 91 54

Commissie Algemeen Bestuur en Financiën
(Wijsmanzaal, 17.30 - 20.00 uur)

De commissie ABF zal de Staten adviseren over de 'Regeling hoorzittingen statencommissies' . Over hoorzittingen is momenteel nog niets geregeld. Het komt steeds vaker voor dat commissies hoorzittingen organiseren. Daarom is een algemene regeling opgesteld. Het is de bedoeling deze regeling in het Reglement van Orde van Provinciale Staten op te nemen.

Op de agenda van de commissie staat eveneens het onderzoek van de Rekenklamer Oost-Nederland naar de treasuryfunctie (vermogensbeheer) van de provincie. Provinciale Staten is de eigenaar van de Gelderse schatkist, Gedeputeerde Staten beheren het vermogen. PS controleert regelmatig, bij de begrotingsbehandeling, of dat beheer volgens de regels verloopt. De Rekenkamer heeft het proces tegen het licht gehouden en concludeert dat het treasurybeleid voorzichtig en risicomijdend is, goed geregeld en omkleed met voldoende waarborgen. Het rapport van de Rekenkamer komt met enkele voorstellen.

Meer informatie: secretaris Peter Wannet, tel: 026 - 359 86 76

Zie voor de overige agendapunten van de commissies: www.gelderland.nl



Provincie Gelderland