Ingezonden persbericht


Den Haag, 28 januari 2009. De Haagse Rechtbank heeft vandaag alle eisen van NORMA en IRDA tegen NLKabel verworpen. Op 17 augustus 2006 heeft NORMA, de organisatie voor naburige rechten van musici en acteurs, een gerechtelijke procedure aangespannen tegen NLKabel en haar leden. IRDA, een vergelijkbare organisatie, heeft zich later aan de zijde van NORMA gevoegd. De Rechtbank is het niet eens met het betoog van NORMA en IRDA. Uit zijn uitspraak blijkt dat kabelexploitanten géén inbreuk hebben gemaakt op de naburige rechten van performers en daarom geen vergoeding verschuldigd zijn.

NLKabel verwelkomt deze uitspraak. Kabelexploitanten regelen, voor zover nodig, alle rechten en betalen jaarlijks vele tientallen miljoenen aan rechthebbenden en hun organisaties. De rechten van de performers voor wie NORMA en IRDA willen opkomen, worden echter met de producenten en omroepen geregeld. De discussie over de vergoedingen die performers ontvangen, hoort dan ook niet thuis bij de kabelexploitanten maar bij de producent en de omroep. De uitspraak van de Rechtbank heeft dit bevestigd.

NLkabel pleit al geruime tijd voor een beter systeem van toezicht op auteursrechtenorganisaties. De Tweede Kamer beraadt zich momenteel over een wetsvoorstel om dat toezicht te versterken. Van Esch: "Wij willen een eerlijk en transparant systeem, waarin iedereen betaald wordt voor zijn of haar bijdrage aan programma's. We moeten wel voorkomen dat er dúbbel betaald wordt. Ik hoop dat de Tweede Kamer snel duidelijkheid brengt."


---

Over NLkabel
NLkabel is de vereniging van Nederlandse kabelbedrijven. NLkabel draagt bij aan de bewustwording van de mogelijkheden van de moderne kabel, door allerlei activiteiten te organiseren en door feiten en kennis over de kabelsector actief te verspreiden. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Rob van Esch, directeur van NLkabel, 070-305 33 33 / 06-20600535