Ingezonden persbericht


http://www.niod.nl/actueel/default.asp?ID=471

28.1.2009

Oorlogsdagboeken worden gedigitaliseerd

De waardevolle collectie dagboeken uit de Tweede Wereldoorlog van het NIOD zal integraal worden gedigitaliseerd. Vanaf de oprichting in 1945 heeft het NIOD ruim twaalfhonderd uiteenlopende dagboeken verzameld; veel zijn met de hand geschreven, andere uitgetypt op doorslagpapier. Deze egodocumenten verhalen uit eerste hand over gebeurtenissen en persoonlijke ervaringen tijdens oorlog en bezetting. Voor de duur van de digitaliseringsoperatie zal de collectie tijdelijk niet volledig raadpleegbaar zijn.

Het digitaliseren van de collectie dagboeken wordt mogelijk gemaakt door een subsidie in het kader van het nationale conserveringsprogramma Metamorfoze. Alle originele geschriften worden gerestaureerd, gescand en ontzuurd. Bij de bewerking van de ruim twaalfhonderd egodocumenten, in totaal meer dan 250.000 bladzijden, zijn drie gespecialiseerde bedrijven betrokken; Hoogduin Papierrestauratoren in Delft, Karmac Microfilm Systems in Lelystad en Preservation Technologies in Heerhugowaard. Vanwege de grote omvang duurt het project anderhalf jaar: van 10 februari 2009 tot 31 augustus 2010. In deze periode is de dagboekencollectie niet volledig raadpleegbaar. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken zullen de dagboeken het NIOD in drie fases verlaten:

februari - december 2009: Europese dagboeknummers 1-1070

juni 2009 - april 2010: Nederlands-Indische dagboeken

oktober 2009 - augustus 2010 Europese dagboeknummers 1071-1600

Door deze fasering zijn altijd wel enkele honderden dagboeken beschikbaar voor onderzoek. Naar verwachting is de dagboekencollectie vanaf september 2010 digitaal toegankelijk in de studiezaal van het NIOD. De originelen zullen dan niet meer uit het geklimatiseerde depot gehaald worden, waardoor een langdurig behoud van dit waardevolle erfgoed ook voor latere generaties verzekerd is.

Voor inlichtingen: René Pottkamp; r.pottkamp@niod.nl