Gemeente Tilburg

John Körmeling winnaar ontwerpwedstrijd
nieuwe brug Piushaven Tilburg

Stalen ophaalbrug gebouwd in 2010

De nieuwe brug over de Piushaven is een ontwerp van John Körmeling. Voor de ontwikkeling van de nieuwe brug heeft de gemeente een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Drie bureaus hebben een ontwerp ingediend: Greisch Ingénerie uit Luik, Hans van Heeswijk Architecten uit Amsterdam en John Körmeling uit Eindhoven. Een beoordelingscommissie heeft het ontwerp van John Körmeling unaniem als beste beoordeeld. Het college heeft deze keuze overgenomen.

"Ik kan me perfect vinden in de keuze van de beoordelingscommissie", aldus wethouder Johan van den Hout (verkeer en vervoer). "Körmeling is met een ontwerp gekomen dat zowel traditioneel als modern oogt en prima past in het gebied. Ook wat betreft de prijs kwam het ontwerp van Körmeling als beste uit de bus. Ik denk dat de nieuwe brug in de toekomst een aanwinst zal zijn voor de het Piushavengebied."

Het ontwerp
Het ontwerp bestaat uit een stalen ophaalbrug met twee torens en twee hijsarmen met een ballasthuis er tussen. Het ballasthuis zorgt ervoor dat de brug in evenwicht is en beweegt mee met het openen en sluiten van de brug. Op het huis komt in witte verlichting het woord 'Piushaven' te staan, dat als welkomstwoord van verre zichtbaar zal zijn. De nieuwe brug fungeert als toegangspoort tot het Piushavengebied. Körmeling noemt het ontwerp 'de begroetingsbrug', omdat zowel in geopende als gesloten toestand goed zicht is op de passerende schepen. Volgens de kunstenaar creëert de open constructie van het ontwerp nieuwe zichtlijnen, als een baken waardoor je wordt aangetrokken. Vanaf de kade, maar ook vanuit het meebewegende ballasthuis. De doorgangbreedte voor schepen is dezelfde als de verderop gelegen historische draaibrug. Er kan één schip tegelijk passeren.

Beoordelingscommissie
De beoordelingscommissie was unaniem in haar keuze voor het ontwerp van Körmeling. Deze nieuwe brug verbindt het verleden (de Piushaven als industriehaven) met het heden (het kraanachtige beeld wat de brug oplevert sluit aan bij de museumhaven) en de toekomst (het meebewegende ballasthuis). Het ontwerp is zowel traditioneel als futuristisch en gaat een spel aan met de bestaande draaibrug, aldus de commissie. De beoordelingscommissie bestaat uit Riek Bakker, supervisor Piushaven, Frits Dansen, voorzitter BNA kring Midden-Brabant, een afvaardiging van vier bewoners uit het Piushavengebied en twee ambtenaren van de gemeente Tilburg.

Criteria
De beoordeling vond plaats op de criteria 'kwaliteit' en 'prijs'. Bij het beoordelen van de ontwerpen telden zowel de kwaliteitscriteria als de prijscriteria voor vijftig procent mee in het eindoordeel. De score op het criterium 'kwaliteit' is bepaald aan de hand van zes vooraf vastgestelde kwaliteitscriteria: allure, programma, tracé, natuur, zicht en beweging. De score op het criterium 'prijs' is vastgesteld op basis van een advies van een onafhankelijke kostendeskundige onder verantwoording van de beoordelingscommissie. De totale kosten voor het ontwerp zijn berekend op ¤ 2.577.512,--. Het vooraf aangegeven bouwbudget bedroeg ² 2.700.000,--. Zowel op kwaliteit als prijs scoorde het ontwerp van John Körmeling het beste.

De komende maanden wordt het voorontwerp door Körmeling in samenwerking met de gemeente en het kwaliteitsteam Piushaven verder uitgewerkt. De uitvoering zal plaatsvinden middels een zogenoemde engineering & construct opdracht. Hiervoor vindt binnenkort de selectie van de marktpartij plaats die het definitief ontwerp en het uitvoeringsontwerp gaat maken.

Planning
De start van de bouw van de brug staat gepland vanaf begin 2010. De nieuwe brug komt te liggen ter hoogte van nieuwbouwplan De Havenmeester, aan het einde van de nieuwe gebiedsontsluitingsweg die de gemeente vanaf 2010 gaat aanleggen parallel aan de Jan van Rijzewijkstraat. Deze weg verbindt straks de Ringbaan Zuid met de Havendijk.

Tentoonstelling
In het informatiecentrum Piushaven is vanaf dinsdag 3 februari een kleine tentoonstelling te zien over het ontwerp van de nieuwe brug. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Hoevenseweg 2 in Tilburg (bij de draaibrug). Het informatiecentrum is open op:
- dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur;

- woensdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur;

- donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur;

- elke 1e donderdag van de maand is er avondopenstelling van 18.00 tot 20.00 uur.

Het in dit persbericht genoemde collegebesluit wordt ter informatie naar de raad gestuurd.