GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks wil meer geld voor ontwikkelingslanden en schone energie

Brussel, 28 januari 2009 - Vandaag presenteerde de Europese Commissie voorstellen voor de Europese inzet bij de klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties volgend jaar in Kopenhagen. Ook introduceerde de Europese Commissie een miljardenplan voor investeringen in schone energie.

GroenLinks is blij dat de Europese Commissie bij de VN-klimaatonderhandelingen in wil zetten op forse steun aan ontwikkelingslanden, maar betreurt het dat de eerder uitgelekte ontwerpvoorstellen zijn afgezwakt.

In de gepresenteerde plannen van vandaag stelt de Europese Commissie vaag voor dat meer dan de helft van 175 miljard euro moet gaan naar ontwikkelingslanden, zodat deze klimaatverandering tegen kunnen gaan. "Er staat niets in over harde toezeggingen gekoppeld aan concrete bedragen. Zo weten we bijvoorbeeld niet hoeveel Nederland en andere lidstaten moeten gaan betalen. De plannen zijn nog te vrijblijvend en het is onduidelijk of de lidstaten straks wel hun steentje gaan bijdragen", zegt GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Volgens Buitenweg moeten de rijke landen verantwoordelijkheid nemen en investeren in het beperken van klimaatverandering en het tegengaan van ontbossing in ontwikkelingslanden. Niet om hun eigen verantwoordelijkheid af te kopen, maar om het klimaatprobleem effectief aan te pakken.

Eurocommissaris Dimas (milieu) liet vandaag weten dat het geld grotendeels moet komen uit een wereldwijd systeem voor de handel in emissierechten. Dat zou er uiterlijk in 2015 moeten zijn. GroenLinks is groot voorstander van een emissiehandelssysteem. Buitenweg waarschuwt wel dat de steun aan ontwikkelingslanden niet afhankelijk moet worden van de emissiehandel.

"Het is nog maar zeer de vraag of door middel van de emissiehandel genoeg geld wordt verdiend voor de steun aan ontwikkelingslanden. Niemand kan dat garanderen. Ontwikkelingslanden zullen daar straks aan de onderhandelingstafel in Kopenhagen geen genoegen mee nemen. Er moeten keiharde garanties van de EU komen dat wij onze verantwoordelijkheid zullen nemen", aldus Buitenweg.

Verder is GroenLinks teleurgesteld dat de Europese Commissie in haar miljardenplan niet echt durft te kiezen voor groene energie. Zo wordt 500 miljoen euro gereserveerd voor windmolenparken op zee en maarliefst 1,25 miljard voor CO2-opslag.

Buitenweg: "De Europese Commissie wil ruim twee keer zoveel geld uittrekken voor het opslaan van CO2. Het lijkt erop dat de Europese Commissie niet echt durft te kiezen voor groene energie. We moeten publiek geld niet aanwenden om vieze inefficiënte energiebronnen een klein beetje schoner te maken door middel van CO2-opslag. We moeten juist inzetten op duurzame energiebronnen, zoals zon, wind en duurzame biomassa".


----------------------

Noot: GroenLinks presenteerde vorige week haar klimaatcampagne. Zie ons filmpje over een Europees supernet voor groene stroom via: http://groenlinks.nl/klimaat.

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: +32 - 228 414 71
Mobile: +31 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
http://europa.groenlinks.nl/pers