Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 28 januari '09

Strenge controle op fietsers in voetgangersgebied

De afgelopen drie weken hebben de inspecteurs van Stadstoezicht streng opgetreden tegen fietsers en bromfietsers die de verkeersregels overtreden en de voetgangersgebieden in de binnenstad onveilig maken. De afdeling stadstoezicht wil hiermee de leefbaarheid in de binnenstad en de aantrekkelijkheid van het winkelgebied vergroten.

De verscherpte controles door stadstoezicht zijn mede ingezet na klachten van Alkmaarse winkeliers, die het zat zijn dat hun winkelend publiek hinder ondervindt van deze overtreders. Ook inwoners van Alkmaar ergeren zich aan fietsers in het voetgangersgebied.

De inspecteurs hebben drie weken lang elke donderdag controles uitgevoerd. De eerste controle was op 8 januari: er zijn toen 69 bekeuringen uitgeschreven. Op 15 januari werden 91 overtreders op heterdaad betrapt en afgelopen donderdag zijn 81 (brom)fietsers staande gehouden in het voetgangersgebied. Donderdag 29 januari wordt opnieuw gecontroleerd.

Plekken waar veel fietsers zich schuldig maken aan het overtreden van de regels zijn de Langestraat en de Schoutenstraat, het straatje naast het Stadhuis dat de Langestraat met de Breedstraat verbindt. Bromfietsers werden vooral beboet op de kruising Laat, Koorstraat en Heul.

Door regelmatig surveillances te houden en overtreders te bekeuren, werkt de afdeling Stadstoezicht van de gemeente Alkmaar aan het tegengaan én voorkomen van overlast en onveilige situaties.


Noot voor de redactie,