Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 28 januari 2008

Amersfoort investeert in woningbouwproductie

Ook Amersfoort ontkomt niet aan de gevolgen van de kredietcrisis. Een analyse van de gevolgen van de woningmarkt levert een gevarieerd beeld op. De geplande investeringen in de Amersfoort Vernieuwt wijken gaan door. Mogelijk in een aangepast tempo. De gevolgen voor de woningbouw in Vathorst lijken groter. Het college van burgemeester en wethouders voert gesprekken met alle marktpartijen over eventueel te nemen maatregelen als bouwprojecten worden vertraagd. Ook blijft het college investeren in de groep starters door starterleningen aantrekkelijk te maken.

Ruud Luchtenveld, wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening. 'Zeker in deze tijd van economische crisis is het van belang om te blijven investeren in de woningmarkt en de ontwikkelingen ervan te blijven stimuleren'. Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad met een brief geïnformeerd over de stand van zaken.

Amersfoort Vernieuwt wijken
De woningcorporaties De Alliantie en Portaal die met name bouwen in de Amersfoort Vernieuwt wijken verwachten dat de verkoop voldoende blijft. Dit komt omdat de koophuizen die zij bouwen met name in de prijsklasse worden verkocht die voor de middenklasse interessant zijn. Met de opbrengsten uit de verkoop kunnen weer andere woningbouwprojecten worden gerealiseerd. Als de verkopen terug lopen zal de productie van woningen langzamer gaan, maar de beloofde investeringen in de wijken gaan wel door. Een andere optie voor de corporaties is om eerst te starten met de bouw van huurwoningen, omdat daar wel voldoende vraag naar is.

Vathorst
Voor de nieuwbouwplanningen in Vathorst kunnen de gevolgen groter zijn. Met de inzichten van nu verwacht het college dat er in 2009 en 2010 samen, totaal circa 600 woningen afgezet kunnen worden. Dit is de ongeveer de helft minder dan was gepland. De bouw van het totaal aantal geplande woningen wordt daarmee over een langere termijn verspreid.

Andere projecten
Van het Eemplein was al bekend dat de start van de bouw is uitgesteld. De gemeente is nog steeds in overleg om een definitieve datum voor start bouw vast te leggen. Andere vergevorderde en belangrijke bouwprojecten, zoals het project Amorforte in het centraal stationsgebied en de nieuwe woningen op de Beringstraat in de Kruiskamp gaan door. In deze projecten worden met name woningen voor starters gebouwd.

Aanjagen
De gemeente overlegt met de diverse marktpartijen om oplossingen op maat te zoeken als blijkt dat bouwprojecten niet door kunnen gaan. Die oplossingen kunnen liggen in het herontwikkelen van projecten naar goedkopere woningen, het temporiseren van de bouw, de woningen eerst te verhuren en later als de markt aantrekt te verkopen en door overname van projecten door bijvoorbeeld corporaties.

Starters stimuleren
De gemeente realiseert zich dat de doelgroep starters op de woningmarkt een aantrekkelijk aanbod moet hebben. De verkoop van woningen wordt immers steeds lastiger. Starters op de woningmarkt hebben hier niet mee te maken omdat ze geen eigen huis moeten verkopen. Door de koop van een huis voor deze doelgroep te stimuleren zorg je ervoor dat de woningmarkt in beweging blijft. De gemeente heeft al langer een startersregeling die nu wordt verruimd. Dat betekent dat ook het meerwerk, zoals de aanschaf van een keuken of badkamer in de financiering wordt meegenomen. Met de verwachte komst van een provinciale starterslening wordt het ook voor bewoners van buiten Amersfoort mogelijk om een starterslening te verkrijgen.

Noot voor de redactie,