Gemeente Dordrecht


Amnesty Internationalweg tweede mogelijke locatie voor het hostel

De lijst van mogelijke locaties voor de vestiging van het hostel bestaat naast de Eulerlaan uit (een deel van) het huidige parkeerterrein aan de Amnesty Internationalweg, naast leerwerkbedrijf Innovam. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft hiermee de shortlist van hostellocaties vastgesteld en maakt in maart een definitieve keuze.

Shortlist

Eind oktober bestemde B&W de Eulerlaan als meest geschikte locatie voor het hostel, een woonvoorziening voor 24 dakloze verslaafden. Dit leidde tot hevig protest van omwonenden. Vanwege zorgvuldige besluitvorming laste het stadsbestuur een periode in van nader onderzoek. Besloten werd een lijst van maximaal drie geschikte locaties op te stellen (shortlist), waaronder de Eulerlaan. Een ieder kon tot 15 december 2008 alternatieve locaties indienen. Zo werd de bestaande lijst uitgebreid van 49 naar 86 locaties.

Toetsingscriteria

Een projectgroep (gemeente, politie, woningcorporaties, Cliënten Belangen Bureau, GGD, Leger des Heils, Bouman GGZ, de Grote Rivieren, projectleider) toetste alle 86 locaties aan de hand van de
eerder vastgestelde criteria. Deze zijn terug te vinden in een scorelijst:

voldoende omvang;

voorzieningen in de buurt, dichtbij een buslijn;

de aanwezigheid van een besloten buitenruimte of de mogelijkheid die te realiseren;

de datum waarop het hostel open kan (beschikbaarheid);

stichtingskosten;

in een wijk met een woonfunctie;

planologisch toelaatbaar/haalbaar en

passend binnen veiligheids- en milieuregels. Aan elke locatie is per criterium een score (+, 0 of -) toegekend. Bij de eindafweging is ook gekeken naar de afzonderlijke scores, omdat niet elk criterium even zwaar weegt. Of het benodigde bouwvolume past in het beleid (planologische haalbaarheid), weegt bijvoorbeeld zwaarder dan enkele minuten verder lopen tot een bushalte. Ook is elke plek gescoord op 'omgevingsfactoren'. Het gaat hier om een algemeen oordeel van de projectgroep die de zoektocht heeft uitgevoerd, over de omgeving en ligging.

Totstandkoming top twee

Hoe is gekomen van 86 naar twee plekken? Eerst vielen alle plekken af die niet aan de wettelijke milieu- en veiligheidseisen voldoen of die niet groot genoeg zijn. Zo vielen veel nieuwe suggesties af omdat ze te dicht bij industriegebieden liggen. Een groslijst van 52 locaties bleef over. Vanuit beleidsmatige overwegingen viel een aantal locaties af en bleven dertig plekken over:

alle locaties in de binnenstad of negentiende-eeuwse schil, omdat de gemeenteraad eerder heeft aangegeven dat een hostel daar niet wenselijk is;

locaties die in ontwikkeling zijn of waarvan ontwikkeling nog onzekerheden kent;

locaties in Dordrecht-West, vanwege de sociale kwetsbaarheid van de wijk. Vervolgens vielen nog 16 locaties af omdat ze een min scoren op het tijdstip van realisatie en/of op het criterium kosten. De eindselectie is gemaakt uit de resterende 14 (30 min 16) plekken. Bij beoordeling valt deze groep uiteen in drie categorieën:

Categorie A: 8 locaties die afvallen omdat deze te laag scoren en/of als ongeschikt worden beoordeeld.

Categorie B: 4 locaties die (aanmerkelijk) hoger scoren en als voldoende geschikt worden beoordeeld. Deze locaties hebben alle een vrij sterke relatie met de woonfunctie in de omgeving. De Eulerlaan wordt als meest geschikte beoordeeld. Van de andere drie komt er geen op de shortlist, omdat dit tot vergelijkbare discussies als bij de Eulerlaan zou leiden en die discussie gaf nu juist aanleiding om op zoek te gaan naar alternatieven met een minder sterke relatie tot aanliggende woningen.

Categorie C: 2 plekken die onderling vergelijkbaar zijn qua ligging vanwege een minder directe relatie tot wonen. De Amnesty Internationalweg scoort hierin beter dan de Zamenhoflaan (minder geïsoleerd, meer sociale controle) en komt op de shortlist.

Omgevingsscan

Het college staat op het standpunt dat leefbaarheid en veiligheid niet mogen verslechteren als gevolg van de komst van een hostel. Daarom maakt bureau Seinpost een omgevingsscan van elke locatie. Omwonenden worden hierbij betrokken. Het gaat om een zo volledig mogelijke omschrijving van het woon- en leefklimaat, de openbare orde en de veiligheidssituatie. De rapportages worden zo opgesteld dat zij onderling vergelijkbaar zijn en voor het stadsbestuur een betrouwbare basis zijn om begin maart te kunnen betrekken bij de definitieve locatiekeuze.

Communicatie

Direct omwonenden van Amnesty Internationalweg krijgen donderdag 5 februari een persoonlijke toelichting op het besluit tijdens een informatiebijeenkomst. Zij hebben vandaag een brief ontvangen. Ook de omwonenden van de Eulerlaan zijn van het besluit op de hoogte gebracht. Actuele informatie staat op www.dordrecht.nl/hostel

Datum

28 januari 2009

Redactie

Karin Notenboom

Servicecentrum Drechtsteden

Communicatie Advies en Middelen

T (078) 639 69 08