Gemeente Delfzijl

28 januari 2009

Gemeente Delfzijl waakt over toekomst peuterspeelzalen

De gemeente Delfzijl streeft ernaar de toekomst van de peuterspeelzalen in de toekomst te waarborgen en heeft om die reden al in augustus aan het bestuur van de SSPGD gevraagd aansluiting te zoeken bij een grotere partner. De aanleiding voor dit verzoek is dat het bestuur al sinds 2004 haar begrotingen en financiële verantwoording niet volgens de geldende regels indient. Aangezien het gaat om circa 500.000 euro subsidie per jaar, waarvan de helft Rijksgelden, wil de gemeente dat er nu orde op zaken wordt gesteld. De gemeente kan zich op deze manier namelijk evenmin verantwoorden ten opzichte van haar accountant en het Rijk.

In augustus 2008 heeft de gemeente bij het bestuur van de stichting erop aangedrongen op zoek te gaan naar een partner die het peuterspeelzaalwerk kan overnemen. Ondanks toezeggingen van het bestuur is daar tot op heden geen gevolg aan gegeven. Inmiddels heeft de gemeente zich genoodzaakt gezien op basis van ingediende jaarrekeningen over 2006, 2007 en de begroting 2008 (die in september 2008, na herhaaldelijk aandringen van de gemeente, zijn ingediend) om de subsidies over 2006 en 2007 lager vast te stellen en de subsidie voor 2008 te weigeren.

Om tot een oplossing te komen vinden er op dit moment gesprekken plaats met het bestuur en de vakbond. De insteek van de gemeente is dat de peuterspeelzalen zich op korte termijn aansluiten bij een grotere partij die wel in staat is op professionele wijze zich financieel te verantwoorden. Voor de gemeente was het gedurende de afgelopen maanden van essentieel belang dat peuters de speelzaal konden blijven bezoeken en dat de salarissen betaald werden. Dit blijft voor de komende periode voor de gemeente de inzet. Het beeld dat gewekt wordt dat de gemeente de stichting in de problemen zou hebben gebracht is dus niet correct. Het bestuur van de SSPGD is en blijftt volledig verantwoordelijkheid voor de situatie bij de SSPGD.