Ministerie van Buitenlandse Zaken

Contouren zichtbaar van veranderende Baluchivallei

28 jan 2009 | Op uitnodiging van gouverneur Hamdam van de Afghaanse provincie Uruzgan kwamen woensdag 28 januari zo'n honderd locale leiders bijeen in de Baluchivallei. De gouverneur sprak met hen over ontwikkelingen voor de komende tijd, nu de beoogde rust na operatie Tura Ghar lijkt aangebroken.

Gouverneur Hamdam nam een verzoenende houding aan richting mensen die ooit betrokken waren bij de Taliban, maar die nu hun steun geven aan de Afghaanse overheid. Voorts riep Hamdam de mensen op tot samenwerking. Als mensen ook zelf verantwoordelijkheid nemen, kunnen Afghaanse veiligheidsdiensten en coalitietroepen beter zorg dragen voor veiligheid.

"Het is aan de mensen om aan te geven waar behoefte aan is", laat civiel vertegenwoordiger van de Task Force Uruzgan (TFU), de heer Peter Mollema, weten. "Dit is hun kans om de toekomst in eigen handen te nemen. Het Provinciaal Reconstructie Team staat vervolgens klaar om te kijken wat mogelijk is. Daarom hebben we de aanwezigen direct voorgesteld aan ons missieteam en enkele hulporganisaties in het gebied." De bijeenkomst betekende volgens Mollema veel voor de aanwezigen. "Een enkeling was na afloop volstrekt geëmotioneerd. Het deed de mensen echt wat."

Commandant TFU, kolonel Kees Matthijssen, ziet een steeds meer ontspannen bevolking. "De terughoudendheid was al omgeslagen tijdens operatie Tura Ghar. Nu is er veel begrip voor onze aanwezigheid. Het doorzoeken van huizen gaat in goed overleg met de mensen en er wordt zichtbaar gepatrouilleerd. De Australiërs zijn inmiddels begonnen met de bouw van de nieuwe patrouillebasis Mashal. De eerste contouren van twee van de wachttorens kun je al zien."

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Gerelateerde dossiers

* Afghanistan