Nieuw-Vlaamse Alliantie


Maatregelen nodig voor GSM-gebruik bij jongeren (28/01/09)

Met veel aandacht lazen Jong N-VA en Vlaams parlementslid Piet De Bruyn de bevindingen van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) over de relatie tussen jongeren en hun GSM. Steeds vaker duiken verontrustende berichten op over vermeende negatieve (bij-) effecten. Jong N-VA en Piet De Bruyn pleiten voor doordachte regelgeving en bijkomende maatregelen ter bescherming van jonge GSM-gebruikers.

Jong N-VA is van oordeel dat OIVO het bij het rechte eind heeft. De gedragscode voor GSM-operatoren, zowel uit het binnen- als het buitenland, moet worden aangescherpt op basis van de huidige uitwassen. Ook een bescherming door meer eerbied voor de goede handelspraktijken en meer educatie rond mobiele telefonie zijn noodzakelijk. De voorgestelde beschermingsmaatregel om bijvoorbeeld te werken met een dubbele opt-in, waarbij niet alleen vooraf toestemming moet worden gegeven om gebruik te maken van een bepaalde dienst, maar ook achteraf een nieuwe bevestiging gevraagd wordt, valt bij Jong N-VA in goede aarde.

Jongeren moeten soms tegen zichzelf beschermd worden wanneer het gaat over het gebruik maken van mobiele telefonie, het versturen van smsen, het spelen van (online) spelletjes of het overdadig gebruik maken soms onbewust van de gevolgen - van allerlei abonnementsdiensten die aangeboden worden via verschillende media. Onder meer scholen en de Vlaams overheid kunnen het voortouw nemen in het stimuleren van een verantwoord GSM-gebruik bij jongeren.

Ook de stralingsproblematiek is een duidelijk punt van discussie. In Frankrijk wordt het GSMen bij kinderen onder de 12 jaar verboden wegens het vermoeden dat de straling kankerverwekkend is. Zo ver wil Jong N-VA niet gaan. Wij zijn voorstander van een grootschalig en neutraal onderzoek naar de eventuele schadelijke gevolgen van GSM-straling, voornamelijk bij kinderen.

Op het congres van Jong N-VA eind november werd hierover uitgebreid gediscussieerd. Hoewel tot nu toe enkel bewezen werd dat overdreven GSM-gebruik de kans op enkele zeldzame tumoren verhoogt (meer bepaald gliomas en akoestische neuromen), kan men toch vraagtekens plaatsen bij de extrapolatie van deze gegevens naar kinderen en jongeren. Een zenuwstelsel in ontwikkeling is immers vatbaarder voor allerhande straling.

Natuurlijk mogen we ondertussen de voordelen van de GSM niet uit het oog verliezen. Een kind kan hiermee immers steeds om hulp bellen of gelokaliseerd worden en ongeruste ouders kunnen even checken waar hun spruit zich bevindt. Toch wel een hele verandering ten opzichte van 20 jaar geleden.

Auteur:
Bas Luyten, algemeen voorzitter Jong N-VA
Piet De Bruyn, Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be