Ministerie van Buitenlandse Zaken

Maghreb-reis met Verhagen levert nieuwe initiatieven op

28 jan 2009 | De ervaringen die zes jonge professionals opdeden tijdens het bezoek van minister Verhagen aan Marokko en Algerije hebben geleid tot nieuwe projecten en initiatieven. De groep sprak vandaag met de minister over hun bevindingen en de uitwerking van hun ideeën.

"Het is duidelijk dat het bezoek aan Marokko en Algerije een nieuwe impuls heeft gegeven aan de contacten met beide landen op gebied van energie, landbouw en mensenrechten. De initiatieven van de jonge professionals zijn een welkome aanvulling hierop", aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Op uitnodiging van de minister reisden de jonge professionals in november 2008 mee om inzichten en ervaringen op te doen op gebied van onder andere mensenrechten, energie, rechtspraak, cultuur en beleid. Terug in Nederland gingen zij hiermee aan de slag en vandaag toonden zij hun plannen aan de minister.

Zo zijn er ideeën voor een stageuitwisseling voor studenten met Algerije en het organiseren van een Algerijns filmfestival in Nederland. Een van de jong professionals, jurist Roy Kenkel wil onder de paraplu van de American Bar Association een concept te willen ontwikkelen voor rechtshulp in Marokko.

Ook is op hun initiatief een debat gewijd aan de dubbele nationaliteit van Turken en Marokkanen in Nederland. Deze kan soms tot problemen leiden. Uitgangspunt hierbij is dat het al dan niet hebben van twee nationaliteiten een vrije keuze zou moeten zijn en geen verplichting. Voorafgaand aan dit debat publiceerde Thierry Baudet, promovendus aan de universiteit Leiden een opiniestuk over dit onderwerp in de Volkskrant.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Website van de American Bar Association Externe link